Jurnalistul Ion Cristoiu a fost audiat joi la Secţia pentru investigarea magistraţilor în legătură cu fotografia în care apare fost şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi depusă de Sebastian Ghiţă. Cristoiu a precizat că există o singură fotografie la dosar şi că aceasta nu este făcută acasă la Ghiţă, ci la crama Budureasca, care îi aparţine omului de afaceri. Şi fostul viceprim-ministru Gabriel Oprea a fost audiat, însă el a fost reţinut în declaraţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
"Am fost convocat printr-un SMS de doamna procuror Adina Florea, care suna cam în genul: Să stăm de vorbă în legătură cu poza'. Eu, neavând experienţa procuraturii, nu ştiam despre ce este vorba. Acum mi s-a spus că, în chip oficial, am fost citat ca martor şi am dat declaraţie pentru a confirma sau infirma dacă fotografia de la dosar, depusă de Sebastian Ghiţă în legătură cu prezenţa la petrecere a doamnei Codruţa Kovesi, fotografie invocată în interviul de la Belgrad, este chiar aceea. Eu trebuia să confirm că aceea este fotografia şi sunt un privilegiat al sorţii, pentru că am văzut fotografia şi în varianta de la dosar. Este aceeaşi fotografie şi am confirmat acest lucru. Este foarte important din punct de vedere al cauzei, pentru că eu am invocat în interviu o fotografie şi putea să fie alta. Din păcate, domnul Ghiţă nu a depus-o electronic, a depus-o sub formă de poză. Nu sunt la aceeaşi claritate", a declarat Cristoiu.
 
Cristoiu a explicat că este  o singură poză depusă la dosar.
 
"Este o fotografie foarte importantă, am şi precizat în declaraţie, în care Kovesi stă pe o laviţă de lemn la o cramă a lui Sebastian Ghiţă şi se pozează împreună cu fosta soţie a lui Ghiţă şi mai încolo este socrul acestuia. În spate sunt nişte butoaie", spune Ion Cristoiu, precizând că este o fotografie consimţită de fosta şefă DNA, nu arată ca şi când ar fi  fost surpinsă.
 
În ceea ce priveşte afirmaţia Laurei Codruţa Kovesi conform căreia nu a fost acasă  la Sebastian Ghiţă, Cristoiu spune că este adevărat pentru că imaginile sunt din Crama Budureasca, deţinută de Ghiţă, nu din locuinţa acestuia.
 
"Fotografia arată o relaţie de aropiere. (...) E o petrecere de ziua de naştere a lui Ghiţă, nu a fost în clitate oficială", a subliniat Cristoiu. 
 
În urmă cu un an, Sebastian Ghiţă a reluat într-un interviu acordat lui Cristoiu relatările cu privire la procurorul - şef al DNA Laura Codruţa Kovesi şi la petrecerile la care el susţine că participau, el susţinând că a cunoscut-o fie la 1 decembrie, fie la ziua SRI şi că aceasta venea foarte greu la întâlniri fără fostul adjunct al SRI Florian Coldea. Jurnalistul Ion Cristoiu, căruia acesta i-a arătat fotografia în care susţine că ar apărea Kovesi la el acasă, a relatat atunci că în imagine apare actuala şefă a DNA, alături de ea aflându-se membri ai familiei fostului deputat PSD.
 
Referitor la fotografie, Sebastian Ghiţă a spus că este făcută în crama locuinţei lui din Ploieşti
 
"Este alături de o doamnă frumoasă şi un domn mai cărunt", a comentat Cristoiu, Ghiţă subliniind că aceştia sunt membri ai familiei sale.
 
Ulterior, Ghiţă a precizat că imaginea cu Laura Codruţa Kovesi este un stop-cadru dintr-un film şi că nu este singura imagine în care aceasta apare.

De asemenea, la Antena 3 a intervenit socrul lui Sebastian Ghiţă, care a spus că petrecerea la care a participat Kovesi a avut loc, aproximativ, în noiembrie 2012.

El a mai susţinut că Laura Codruţa Kovesi a stat la acea petrecere circa şapte ore şi "nu s-a plictisit".

Întrebat dacă Laura Codruţa Kovesi a vrut să facă poze, Sebastian Ghiţă a explicat: "Eram mai relaxaţi, mai deschişi. Sunt poze, filme. Aici, la acest evenument mai erau nişte persoane. Nu cred că demiterea unui demnitar, mai ales a zeiţei anticorupţie, poate fi făcută scurgând poze. Această poză este de la mine de acasă, din Ploieşti".
 
În opinia lui Ghiţă, Kovesi şi-a făcut o problemă minţind şi negând participarea la astfel de evnimente şi relaţia de prietenie cu el.
 
"Recunoaşte sau nu, în acel moment, în acel cerc de oameni, ne consideram prieteni", a declarat Sebastian Ghiţă.
 
"Foarte greu venea la aceste întâlniri Codruţa fără Florin. Rar o vedeai pe Codruţa fără Coldea", a menţionat el, precizând că între cei doi era o relaţie strict profesională.
 
În ceea ce priveşte momentul în care a cunoscut-o pe Koves, el a afirmat: "Ea era procuror general şi cred că am cunoscut-o la una dintre zilele acestea, fie 1 decembrie, fie ziua SRI-ului. La un astfel de eveniment erau foarte mulţi oameni. Era coadă să îi strângă lumea mâna, să o bage în seamă. Era coadă şi când era procuror general, şi când a devenit şefă DNA. Şi m-am aşezat şi eu la coadă".

Dosarul împotriva lui Kovesi a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie.

Ghiţă susţine că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.