Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a solicitat informaţii de la Ministerul Sănătăţii cu privire la lipsa medicamentelor pentru bolnavii cu HIV. Ministrul Sănătăţii a spus, miercuri, la Constanţa, că bugetul a fost aprobat cu întârziere, ”după mai multe ezitări” şi a anunţat că programele naţionale vor avea întârzieri. În replică, Administraţia Prezidenţială a transmis că este exclusiv vina PSD că bugetul a fost adoptat cu trei luni mai târziu. Informaţia privind lipsa medicamentelor a fost făcută publică, marţi seară, la dezbaterea "Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă", preşedintele Klaus Iohannis afirmând că este un "exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii”, a transmis Avocatul Poporului.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost întrebată, miercuri, într-o conferinţă de presă la Constanţa, despre lipsa medicamentelor, aspect criticat şi de preşedintele Klaus Iohannis.

”Îi aduc aminte domnului preşedinte că bugetul României, implicit bugetul Ministerului Sănătăţii, a fost aprobat destul de târziu, după multe
ezitări. A fost publicat în Monitorul Oficial în 15 martie, prin urmare,


programele naţionale de sănătate de prevenţie, printre care şi Programul
HIV/SIDA, or să aibă întârzieri. Din punct de vedere al Ministerului
Sănătăţii spitalele ar fi trebuit să se asigure cu medicaţia necesară
acestor pacienţi, dar, pe de altă parte, repet, ieri, în şedinţa de Guvern,
am prorogat termenele de aplicare a noilor programe de sănătate pentru că
bugetul a fost aprobat târziu. Cred că a fost o întrebare retorică, mai
mult pentru dânsul de ce. De aia, din cauza de buget”, a spus Sorina Pintea.

În replică, Administraţia Prezidenţială a transmis că ”Ministerul Sănătăţii este singurul responsabil de coordonarea, controlul şi implementarea programelor din domeniul sănătăţii”.

”Este exclusiv vina PSD că bugetul de stat pentru anul în curs a fost adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului pentru dezbateri cu trei luni mai târziu faţă de termenul prevăzut de lege. Încercarea de a-i imputa Preşedintelui României întârzieri ale programelor de sănătate reprezintă doar o tehnică extrasă din manualul de manipulare al PSD, tehnică menită să abată atenţia de la problemele reale cu care se confruntă acest domeniu. De altfel, asigurarea funcţională a medicaţiei pacienţilor cu HIV/SIDA este o problemă veche şi nerezolvată de Ministerul Sănătăţii. Administraţia Prezidenţială s-a opus prorogării termenelor de aplicare a programelor de sănătate, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, după ce legea bugetului de stat fusese promulgată, motiv pentru care prorogarea nu se mai justifica. Prin toate acţiunile şi mesajele sale publice, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi-a manifestat întotdeauna preocuparea pentru sistemul de sănătate şi asigurarea nevoilor pacienţilor”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Marţi seară, la dezbaterea "Preşedinte sau cetăţean/om politic şi societate civilă" preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat despre lipsa tratamentelor pentru bolnavii cu HIV, şeful statului afirmând că este un "exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală".

"Este un exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală în domeniul sănătăţii publice. Răspunderea este, clar, la cei care guvernează, indiferent ce spun unii şi alţii, problema se rezolvă doar acolo. Dar, însă, noi, la Preşedinţie, nu putem să ne facem că nu vedem aceste probleme. Şi cred că este important şi ce facem noi prin multiplele întâlniri, prin multiplele luări de poziţii. Cred că noi contribuim destul de serios la conştientizarea acestei probleme şi la cunoaşterea acestei probleme”, a spus şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.