Traficul cu ţigări de contrabandă este una dintre principalele manifestări ale criminalităţii organizate la frontierele României, în anul 2018 fiind constatate 131 de infracţiuni de contrabandă, au transmis, miercuri, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. Anul trecut s-au confiscat peste 4,7 milioane de ţigări, în valoare de 41,5 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din analiza fenomenelor infracţionale transfrontaliere înregistrate la nivelul frontierei dintre România şi ţările vecine a rezultat că traficul cu ţigări de contrabandă şi alte bunuri de larg consum/accizabile reprezintă una dintre principalele manifestări ale criminalităţii organizate la frontierele României, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări”, au transmis, miercuri, oficialii Poliţiei de Frontieră.

Potrivit acestora, în anul 2018 au fost constatate 68 infracţiuni de natură economico – financiară şi 131 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală, valoarea bunurilor confiscate fiind de 152,5 milioane lei.

”Au fost depistate aproximativ 400 persoane în trecere sau tentativă de trecere ilegală a frontierei asupra cărora au fost descoperite bunuri care făceau obiectul contrabandei sau traficului ilegal cu bunuri. De asemenea, au fost reţinute în vederea confiscării 4,7 milioane pachete ţigări, cu o valoare aproximativă de 41,5 milioane lei, peste 183,3 kg tutun, 1.223 kg tutun narghilea şi au fost identificate şi destructurate 18 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 160 persoane”, mai spun poliţiştii de forntieră.

În majoritatea cazurilor, ţigările au fost depistate atât în punctele de trecere a frontierei, ascunse în mijloace de transport, la frontiera verde, precum şi pe drumurile apropierea frontierei. Ţigările erau achiziţionate fără documente legale cu intenţia de a fi comercializate pe pieţele din interiorul ţării.

Potrivit statisticilor, persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provin din România, Moldova, Ucraina, dar şi din alte state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria, care au fost sancţionate contravenţional sau sunt cercetate penal.

Pentru combaterea fenomenului, JTI România a donat Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră patru drone de ultimă generaţie, care vor fi folosite în zona de competenţă a Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi Iaşi şi a Gărzii de Coastă.

De asemenea, donaţia include binocluri cu vedere pe timp de noapte, endoscoape şi truse cu scule utile la descoperirea spaţiilor improvizate pentru disimularea ţigaretelor ilegale sau a drogurilor şi armelor, şurubelniţe electrice, fluiere împotriva animalelor sălbatice, pompe de combustibil, manometre de măsurare a presiunii în roţi şi compresoare pentru umflarea roţilor, dar şi camere video.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.