Comisia Europeană a amendat miercuri Google, divizie a grupului Alphabet, cu 1,49 de miliarde de euro pentru blocarea publicităţii companiilor concurente în rezultatele căutărilor, aceasta fiind a treia penalizare aplică companiei în ultimii doi ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Google a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-urile internet ale terţilor, ceea ce i­a împiedicat pe rivalii Google să afişeze pe site-urile respective anunţuri publicitare proprii asociate cu rezultatele căutărilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

”Comisia a amendat Google cu 1,49 EUR miliarde de euro pentru utilizarea abuzivă ilegală a poziţiei sale dominante pe piaţa serviciilor de intermediere în materie de anunţuri publicitare asociate cu căutările online. Google şi-a consolidat poziţia dominantă în materie de anunţuri publicitare asociate cu căutările online şi s-a protejat împotriva presiunii concurenţiale prin impunerea unor restricţii contractuale anticoncurenţiale pe site-urile de internet ale terţilor”, a afirmat în comunicat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Vestager a explicat că acest lucru este ilegal din punctul de vedere al normelor antitrust ale Uniunii Europene.

Comportamentul abuziv a durat peste 10 ani şi a împiedicat alte societăţi să concureze pe baza meritelor şi să inoveze. În acelaşi timp, acest comportament a împiedicat consumatorii să se bucure de avantajele concurenţei, a mai afirmat comisarul.

Amenda aplicată de Comisie, în valoare de 1,49 miliarde de euro, (1,29% din cifra de afaceri realizată de Google în 2018), ia în considerare durata şi gravitatea încălcării. Amenda a fost calculată pe baza valorii veniturilor obţinute de Google din intermedierea publicităţii asociate cu căutările online în SEE.

Google a încetat practicile ilegale la câteva luni după publicarea de către Comisie, în iulie 2016, a comunicării privind obiecţiunile cu privire la acest caz. Decizia impune Google să pună, cel puţin, capăt comportamentului său ilegal, în măsura în care nu a făcut deja acest lucru, şi să se abţină de la orice măsură care ar avea acelaşi obiectiv sau efect ori un obiectiv sau un efect echivalent.

Google este pasibilă să facă şi obiectul unor acţiuni civile în despăgubire care pot fi introduse în instanţele din statele membre de către orice persoană sau întreprindere afectată de comportamentul său anticoncurenţial. Noua directivă UE privind acţiunile în despăgubire în cazul nerespectării normelor antitrust permite victimelor practicilor anticoncurenţiale să obţină mai uşor despăgubiri.

Anul trecut, Comisia Europeană a impus Google o amendă record de 4,34 de miliarde de euro pentru că s-a folosit de sistemul de operare Android pentru a bloca concurenţa.

O altă amendă, de 2,42 de miliarde de euro, a fost aplicată Google în 2017, pentru limitarea accesului pe piaţă a companiilor concurente care operează site-uri de comparare a cumpărăturilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.