Liderul PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, îi cere primarului Mihai Chirica să oprească tăierile de arbori şi să nu mai mutileze oraşul, după ce săptămâna trecută mai mulţi brazi din faţa Palatului Culturii din Iaşi au fost tăiaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Bodea susţine, într-un comunicat de presă, că îi cere primarului Mihai Chirica "să oprească de îndată orice acţiune care implică tăierea de arbori pe domeniul public al oraşului fără consultarea opiniei publice şi fără să prezinte toate avizele legale şi câştigătorii licitaţiilor pentru proiectele de reamenajare a spaţiilor verzi". 

Totodată, liderul liberal ieşean consideră că amenajarea provizorie a pieţei Palatului Culturii înseamnă "amenajare ilegală", motivând că "executivul Primăriei Iaşi nu a depus spre avizul Consiliului Local niciun proiect, fie el şi temporar, de reorganizare peisagistică a pieţei respective".

Deputatul liberal Marius Bodea adaugă că primarul Mihai Chirica, alături de cei care au pus în acţiune tăierea copacilor din faţa Palatului Culturii, vor trebui să suporte "toate consecinţele care decurg din intervenţia ilegală pe domeniul public".

"Într-o eră în care proiectele de genul amenajării spaţiului din faţa Palatului Culturii se alocă prin concurs mediatizat la nivel internaţional, primarul Chirica face «amenajări provizorii» care implică în mod obligatoriu tăieri de copaci. Aruncarea unor idei de tipul «poate facem şi o parcare subterană în faţa Palatului» în contextul polemicilor iscate de tăierea copacilor sunt de natură să alarmeze, pentru că acest primar ar putea demara lucrări care să mutileze oraşul pe termen lung, fără nicio dezbatere", mai spune liberalul Bodea.

Liderul PNL Iaşi afirmă că edilul Mihai Chirica nu a primit un cec în alb din partea ieşenilor pentru a face lucrări "izvorâte doar din propria sa inspiraţie de moment".

"Ne dăm seama acum cât de făţarnic a fost atunci a declarat că a înţeles mesajul ieşenilor după ce a tăiat teii de pe Ştefan cel Mare. În acest an care a mai rămas din mandatul său, îi cer să se abţină de la orice mutilare a Iaşului“, a declarat deputatul PNL Marius Bodea.

Mai mulţi brazi din faţa Palatului Culturii din Iaşi au fost tăiaţi la sfârşitul săptămânii trecute de muncitori din subordinea Primăriei ieşene, decizia stârnind critici din partea localnicilor.

Brazii au fost tăiaţi de echipe de muncitori ai unei societăţi din cadrul Primăriei, fără ca reprezentanţii municipalităţii să ofere vreo explicaţie înainte de îndepărtarea arborilor.

După ce localnicii au criticat măsura pe pagina de Facebook a Primăriei, tot acolo reprezentanţii municipalităţii au explicat că a fost iniţiat un proiect de reamenajare a pieţei respective şi că aceasta presupune îndepărtarea vegetaţiei îmbătrânite, dezordonate şi inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale şi vegetale, redesenarea şi modernizarea aleilor pietonale.

Conform sursei citate, decizia de reamenajare a pieţei a fost luată după consultări cu istorici, arhitecţi peisagişti şi reprezentanţi ai conducerii Complexului Muzeul Naţional "Moldova” şi are scopul de a mări vizibilitatea Palatului Culturii.

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei afirmă că lucrările din aceste zile reprezintă doar o amenajare temporară a pieţei, în condiţiile în care aici va avea loc, în 1 iunie, întâlnirea Papei Francisc cu zeci de mii de credincioşi care vor sosi la Iaşi.

Ieşenii au criticat pe Facebook decizia Primăriei, oamenii afirmând că brazii tăiaţi erau sănătoşi şi că aceştia puteau fi integraţi în noul proiect de reamenajare a pieţei.

În urmă cu câţiva ani, Primăria Iaşi a tăiat peste 100 de tei pe bulevardul Ştefan cel Mare şi a plantat în loc salcâmi japonezi. În urma protestelor societăţii civile, municipalitatea a decis să replanteze tei, pe care i-a adus din Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.