Autorităţile olandeze privilegiază pista teroristă, fără să excludă un diferend familial, după arestarea unui bărbat, originar din Turcia, suspectat că a deschis focul într-un tramvai, la Utrecht, omorând trei persoane şi rănind alte cinci, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce ancheta continuă, premierul Mark Rutte a declarat că nu se pot ”exclude” alte motive, inclusiv al unei dispute familiale.

”Sunt multe întrebări şi zvonuri”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Haga. ”Care este motivul - terorist sau altul - nu ştim încă, dar nu putem exclude nimic”, a adăugat el.

Un bărbat a deschis focul, luni dimineaţa, într-un tramvai, în centrul oraşului, unul dintre cele mai importante din ţară.

Trei persoane au fost ucise, iar alte cinci rănite, potrivit poliţiei şi primarului Jan van Zanen, care a anunţat iniţial nouă răniţi.

Martori au declarat că atacatorul a luat drept ţintă o femeie şi persoane care încercau să o ajute, scrie presa.

Autorităţile au făcut luni după-amiaza publică fotografia unui bărbat cu părul scurt, purtând o bluză albastră, suprinsă de o cameră de supraveghere în tramvai.

”Poliţia îl caută pe Gokmen Tanis, în vârstă de 37 de ani (născut în Turcia) în legătură cu incidentul din această (luni) dimineaţa)”, a anunţat Poliţia din Utrecht pe Twitter, îndemnând publicul ”să nu se apropie de al”. A început, atunci, o adevărată vânătoare.

Gokmen Tanis a fost reţinut luni la sfârşitul după-amiezii. ”Am fost informaţi că suspectul a fost arestat”, a anunţat într-o conferinţă de presă şeful Poliţiei din Utrecht Rob van Bree.

Nivelul ameninţării teroriste, ridicat la Utrecht la cinci - cel mai înalt - a fost coborât, a anunţat Agenţiei naţionale olandeze de securitate şi luptă împotriva terorismului (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg, confirmând reţinerea ”principalului suspect”.

”NU VOM CEDA”

Zeci de poliţişti înarmaţi au încercuit, luni după-amiaza târziu, un imobil, la câteva sute de metri de locul atacului armat, fără să se ştie dacă suspectul se afla înăuntru, a constat un jurnalist AFP.

”Dacă a făcut-o, trebuie să fie pedepsit”, a declarat pentru agenţia turcă de presă DHA Mehmet Tanis, tatăl suspectului.

Mehmet Tanis a declarat că s-a întors în Turcia după ce a divorţat, în 2008, iar de atunci nu se mai află în contact cu fiul său, rămas să trăiască în Olanda împreună cu mama sa.

Tanis, care locuieşte în provincia Kayseri, în centrul Turciei, a declarat că fiul său ”nu avea un comportament agresiv” în perioada în care era în contact cu el. Însă ”ce s-a întâmplat? Ce a trăit? Nu ştiu absolut nimic”, a recunoscut el.

”Noi nu vom ceda în faţa intoleranţei”, a declarat premierul olandez în faţa presei. ”Un act de terorism este un atac atac împotriva civilizaţiei noastre, contra societăţii noastre tolerante şi deschise”, a deplâns el.

Toate partidele politice şi-au suspendat campania electorală, cu două zile înaintea unor alegeri locale, care urmează să stabilească alcătuirea viitorului Senat olandez.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că serviciile de informaţii turce adunau informaţii despre atacul armat al cărui presupus autor s-a născut în Turcia.

”A FOST ORIBIL”

Potrivit radioteleviziunii publice NOS, Gokmen Tanis a compărut în urmă cu două săptămâni în justiţie, într-un caz de viol.

La locul atacului, în Piaţa 24 Octombie, încercuită de forţele de ordine, au intervenit serviciile de salvare şi poliţişti înarmaţi puternic. O victimă era acoperită cu o pânză şi zăcea pe şine, între două vagoane, potrivit unui jurnalist de la agenţia olandeză de ştiri ANP.

Un martor a declarat pentru NOS News că a văzut o femeie ieşind din tramvai în fugă, cu sânge pe mâini şi pe haine, în partea din faţă, după care s-a prăbuşit.

”Am adus-o la maşină şi am ajutat-o. Atunci când a venit poliţia, era inconştientă”, a relatat ea.

”Când am ieşit din casă, pentru a arunca o privire, poliţia astrigat «rămâneţi acasă şi ieşiţi din grădină»”, a declarat pentru AFP Yvonne Von Rai, o pensionară.

”Brusc, multe maţini de poliţie au venit şi se putau auzi elicoptere de salvare. A fost oribil”, a declarat Karlijn Zwinkels, o studentă în vârstă de 19 ani.

Directorul NCTV a evocat un atac ”în mai multe locuri”. Însă el nu a oferit alte detalii. Poliţia a anunţat, de asemenea, că un automobil marca Renault Clio, după câte se pare furat şoferului său în cursul atacului, a fost găsit abandonat.

În oraşul portuar Rotterdam, poliţia a anunţat că a sporit securitatea în zona moscehilor, la trei zile de la uciderea a 50 de credincioşi în două moschei, la Christchurch, în Noua Zeelandă, ucişi de un adept al supremaţiei albilor.

Olanda, care a primit mesaje de susţinere din partea Uniunii Europene (UE) şi Regatului Unit, a fost relativ ocolită de valul de atentate sângeroase care i-a atins pe vecinii săi în ultimii ani, în pofida mai multor ameninţări recente.

Un afgan în vârstă de 19 ani, rezident în Germania, a înjunghiat şi rănit doi turişti americani, în august, în Gara Centrală din Amsterdam, după care a fost rănit prin împuşcare de poliţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.