Un bărbat a deschis focul luni într-un tramvai şi ”în mai multe locuri” la Utrecht, în Olanda, omorând cel puţin o peroană şi rănind mai multe altele, după care a fugit - o faptă ”potenţial teroristă”, potrivit poliţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au anunţat imediat o consolidare a securităţii pe aeroporturi şi în cădiri-cheie din ţară şi au recomandat şcolilor din Utrecht să-şi închidă porţile.

Ele au evocat, în acest stadiu, doar un singur atacator, însă au anunţat că nu exclud posibilitatea să fie mai mulţi. Poliţia a anunţat că îl caută pe un bărbat născut în Turcia.

”Este vorba despre un arac armat într-un tramvai. Mai multe elicoptere de traumatologie au fost desfăşurate pentru a acorda ajutor”, a anunţat poliţia.

Directorul Agenţiei naţionale olandeze însărcinată cu securitatea şi lupta împotriva terorismului (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg a precizat, ulterior, într-o conferinţă de presă, că ”atacuri armate au avut loc în această dimineaţă în mai multe locuri”.

”Nu putem să excludem un motiv terorist. O echipă de criză este activată”, a anunţat el pe Twitter. Nivelul ameninţării teroriste a fost ridicat la 5, cel mai înalt, la Utrecht.

”O importantă operaţiune a poliţiei este în curs în vederea găsirii atacatorului”, a adăugat el.

AMENINŢĂRI RECENTE

La locul atacului, în tramvai, în apropierea unui pod, în acest oraş - unul dintre cele mai mari din ţară, o victimă era acoperită cu o pânză şi zăcea pe şine, între două vagoane, a relatat un jurnalist de la agenţia olandeză de presă ANP, aflat la faţa locului.

Împrejurimile au fost izolate de către forţele de ordine.

”O anchetă cu privire la atacul armat din (Piaţa) 24 Octombrie, la Utrecht, este în curs. În aceasta, noi luăm de asemenea în calcul o mitivaţie potenţial teroristă”, a anunţat poliţia într-un mesaj postat pe Twitter.

Premierul olandez Mark Rutte a anuat o reuniune a coaliţiei guvernametale şi s-a retras în biroul său pentru a fi ţinut la curent, potrivit unor oficiali.

Olanda a fost relativ ocolită de valul de atentate care i-a vizat pe vecinii săi în ultimii ani, în pofida mai multor ameninţări recente.

Un afgan în vârstă de 19 ani, rezident în Germania, a înjunghiat şi rănit doi turişti americani, în august, în Gara centrală din Amsterdam, după care a fost rănit prin împuşcare de către poliţie.

În septembrie, autorităţile au reţinut şapte persoane, la Anhem şi Weert, şi a anunţat că au dejucat un ”atentat major” în Olanda. Ele au descoperit grenade şi o cantitate importantă de material care intră în compoziţia unor explozivi, inclusiv 100 de kilograme de îngrăşăminte.

În iunie, doi suspecţi au fost arestaţi cu puţin timp înainte să comită atacuri, vizând celebrul pod din Rotterdam şi alt loc, neprecizat, în Franţa, potrivit unor procurori olandezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.