Este prea devreme să se ştie dacă activităţi recente observate la anumite instalaţii de testare balistică din Coreea de Nord constituie pregătiri în vederea unui de rachetă cu rază lungă de acţiune, a declarat luni ministrul sud-coreean al Apărării într-o audiere în Parlament, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul lunii, mai multe centre de reflecţie americane şi oficiali sud-coreeni evocau posibilitatea unor pregătiri la instalaţia de lansare Sohae - sau Tongchang-ri -, folosită la lansarea unor sateliţi.

Aceşti observatori se sprijineau pe imagini satelitare ale acestui complex, care nu a fost folosit, pentru moment, în vederea tirului unor rachete.

”Ar fi pripit să catalogăm acest lucru drept activităţi balistice”, a declarat ministrul Jeong Kyeong-doo într-o audiere în Comisia Apărării din cadrul Parlamentului sud-coreean.

"Tongchang-ri este un centru de lansare, însă noi nu observăm vreo activitate în curs în vederea unui tir de rachetă cu rază lungă de acţiune”, a adăugat el.

Ministrul sud-coreean al Apărării nu a vrut să se pronunţe cu privire la ipoteza unei refaceri funcţionale a instalaţiei de la Sohae, aşa cum scrie presa.

Însă el a recunoscut, fără să prezinte detalii în acest sens, că în Coreea de Nord există în continuare semne ale unei activităţi nucleare.

Ministrul Unificării Cho Myoung-gyon a declarat, la audieri în altă comisie parlamentară, că recentele activităţi observate la această instalaţie ar putea fi explicate prin voinţa autorităţilor nord-coreene de a-şi consolida poziţia în negocieri cu Statele Unite pe tema ”denuclearizării”.

Adjuncta ministrului nord-coreean de Externe Choe Son Hui le-a spus vineri unor diplomaţi străini că numărul unui de la Phenian, Kim Jong Un se gândeşte la o suspendare a negocierilor cu administraţia lui Donald Trump şi că ar putea reveni asupra unui moratoriu al testelor nucleare şi balistice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.