Zuzana Caputova, un avocat pentru protecţia mediului şi o militantă anticorupţie fără experienţă în funcţii publice, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Caputova a câştigat 40,5% din voturi şi se va înfrunta în al doilea tur, pe 30 martie, cu Maros Sefcovic, candidatul partidului aflat la putere, Smer, care a obţinut 18,7% din voturi.
 
Caputova, în vârstă de 45 de ani, este o liberală pro-europeană membră a micului Partid Progresist care nu este prezent în Parlament.
 
Preşedintele Slovaciei nu are putere în politicile de zi cu zi însă are drept de veto privind numirea unor procurori importanţi şi judecători, elemente cheie în lupta anticorupţie.
 
„Văd că există o cerere mare de schimbare în aceste alegeri în urma evenimentelor tragice din primăvara trecută şi o reacţie puternică a publicului”, a afirmat Caputova făcând referire la asasinarea unui jurnalist de investigaţie.
 
„Ne aflăm la o răscruce între pierderea şi câştigarea din nou a încrederii populaţiei şi pe tema orientării politicii externe a Slovaciei”, a adăugat ea.
 
Asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, care se ocupa de cazuri de fraudă în care erau implicaţi oameni de afaceri cu legături politice, în februarie 2018, a declanşat proteste antiguvernamentale de amploare în Slovacia, cele mai mari de la căderea comunismului acum 30 de ani. Drept urmare, premierul de la acea vreme şi liderul Smer, Roberto Fico, şi-a dat demisia.
 
Guvernul lui Fico rămâne însă la putere, dar popularitatea Smer a scăzut semnificativ. La un an de la asasinarea lui Kuciak, mii de slovaci au mărşăluit sub formă de protest faţă de ceea ce consideră lipsa măsurilor anticorupţie ale guvernului.
 
Autorităţile încă investighează asasinarea jurnalistului şi a soţiei sale. Cu două zile înainte de alegeri însă, procurorii au informat că l-au pus sub acuzare pe omul de afaceri Marian Kockner, cel care era investigat de Kuciak, pentru că ar fi ordonat crima.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.