După mai multe săptămâni în care prezenţa la proteste a scăzut, „vestele galbene” au încercat o revenire sâmbătă, organizând un marş de amploare la Paris care a devenit însă violent în scurt timp, scrie thelocal.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Oamenii s-au adunat pe Champs-Elysees pentru cel de-al 18-lea weekend consecutiv de proteste antiguvernamentale care l-au forţat iniţial pe preşedintele francez Emmanuel Macron să adopte noi măsuri împotriva sărăciei.
 
Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care au format baricade în apropiere de Champs-Elysees, scene care au adus aminte de protestele din trecut ale „vestelor galbene” care au devenit violente.
 
Protestatarii au vandalizat celebrul restaurant Fouquet, spărgând geamurile şi răsturnând mesele şi scaunele. Ei au vandalizat, de asemenea, magazinele din apropiere, inclusiv pe cel al firmei Boss.
 
De asemenea, mai mulţi protestatari mascaţi au aruncat cu pietre către poliţia care proteja Arcul de Triumf. Poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene.
 
Protestele de sâmbătă coincid cu încheierea a două luni de dezbateri publice iniţiate de Macron pentru a linişti protestatarii. Nivelul ridicat al participării va fi văzut ca un semn de susţinere faţă de mişcare, care a început în noiembrie ca protest faţă de majorarea preţurilor la carburanţi.
 
Organizatorii protestului de sâmbătă l-au prezentat ca fiind un „ultimatum” pentru Macron, stârnind astfel îngrijorări la o revenire la violenţe. Peste 5.000 de poliţişti au fost mobilizaţi.
 
Un cordon de securitate a fost creat în jurul bulevardului Champs-Elysees.
 
Protestul a început paşnic, unele persoane afişând pancarte prin care îşi exprimau solidaritatea cu victimele atacului terorist din Noua Zeelandă, soldat cu 49 de morţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.