Confederaţia Sindicală Internaţională şi Confederaţia Europeană a Sindicatelor îşi exprimă susţinerea pentru salariaţii Electrolux de la Satu Mare, aflaţi în grevă din cauză că nu au ajuns la un acord cu conducerea companiei privind creşterile salariale. "Suntem surprinşi de faptul că un grup multinaţional, cum este Electrolux, care îşi declară angajamentul faţă de agenda pentru muncă decentă (SDG8), plăteşte salarii care nu asigură demnitatea lucrătorilor şi familiilor acestora", arată cele două confederaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Confederaţia Sindicală Internaţională şi Confederaţia Europeană a Sindicatelor au trimis o scrisoare comună către CEO şi preşedintele Grupului Electrolux, Jonas Samuelson, prin care îşi exprimă susţinerea pentru lupta justă a salariaţior grevişti de la Electrolux România, anunţă reprezentanţii CNS Cartel Alfa.

"CES şi ITUC îşi exprimă solidaritatea cu fraţii şi surorile din România care luptă pentru a-şi vedea dreptul la un salariu echitabil recunoscut de către Electrolux. Suntem surprinşi de faptul că un grup multinaţional, cum este Electrolux, care îşi declară angajamentul faţă de agenda pentru muncă decentă (SDG8), plăteşte salarii care nu asigură demnitatea lucrătorilor şi familiilor acestora. Ceea ce se menţionează în Raportul Electrolux privind sustenabilitatea nu poate să rămână doar pe hârtie, ci ar trebui să fie implementat în comportamentul zilnic al Grupului", se arată în scrisoare.

Cele două confederaţii amintesc companiei Electrolux că întreaga Europă se angajează să ofere lucrătorilor dreptul la un salariu echitabil care să asigure un nivel de trai decent, aşa cum se arată în principiul 8 al Pilonului European al Drepturilor Sociale.

"Ne aşteptăm ca Electrolux să se angajeze pe deplin în respectarea standardelor sociale, să respecte dreptul fundamental al lucrătorilor de a-şi negocia colectiv salariile în toate operaţiunile grupului, nu numai acasă, şi să se angajeze constructiv în negocieri. Suntem cu toţii convinşi că negocierea colectivă este cel mai eficient mod de a soluţiona conflictul. Suntem pregătiţi să întreprindem toate acţiunile necesare pentru a sprijini afiliaţii noştri români să-şi ducă la îndeplinire revendicările indiscutabile pentru un salariu echitabil", se mai arată în scrisoare.

Demersul vine întrucât peste 400 de salariaţi, membri ai Sindicatului Samus Electrolux din Satu Mare, se află în grevă. Conflictul de muncă a fost declanşat după ce negocierile pentru contractul colectiv de muncă la nivel de companie au eşuat. Membrii de sindicat nu au putut accepta oferta managementului, neschimbată pe parcursul celor trei luni de negociere, în ciuda concesiilor făcute de lucrători.

Astfel, lucrătorii solicită o creştere de 350 de lei net sau un plus la salariu de 2 lei pe oră, în timp ce conducerea a oferit doar 5% (aproximativ 80 de lei net) şi 150 de lei net sub formă de "bonus", condiţionat de prezenţă.

În prezent, salariul muncitorilor din companie este în jur de 1.700 de lei, sumă care nu asigură cheltuielile lunare pentru un trai decent, precizează reprezentanţii Cartel Alfa.

Pentru a-i sprijini pe grevişti şi demersul lor, la Satu Mare s-au deplasat în această perioadă mai mulţi reprezentanţi ai Cartel Alfa din filialele Mehedinţi, Gorj, Caraş-Severin, Cluj, Arad, Maramureş, nenumărate alte sindicate trimiţând mesaje de solidaritate.

Conform sursei citate, dacă între timp nu se va ajunge la o înţelegere favorabilă pentru salariaţi, în 21 martie va avea loc un miting de protest, pe traseul dintre fabrică şi Prefectură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.