Preşedintele Parlamentului European (PE), italianul Antonio Tajani, a prezentat scuze, joi, după ce a făcut declaraţii controversate despre dictatorul fascist Benito Mussolini, aliatul lui Adolf Hitler în al Doilea Război Mondial, despre care a apreciat, la un post de radio italian, că ar fi făcut ”lucruri pozitive”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste declaraţii au provocat o polemică în hemiciclul european, la Strasbourg, unde sesiunea, la care nu asista fostul purător de cuvânt al lui Silvio Berlusconi, a început cu luări de cuvânt în forţă şi afişe care proclamau ”fascism, niciodată”.

”El a acreditat teza potrivit căreia poate exista ceva bun în regimul care a aneantizat democraţia. Aceste declaraţii sunt nedemne de preşedintele acestui Parlament”, a tunat Philippe Lamberts, copreşedinte al grupului Verzilor.

Mai moderat, Guy Verhofstadt, preşedintele grupului Alianţa democraţilor şi liberalilor (ALDE, centru), i-a cerut lui Tajani să ”retracteze ceea ce a spus şi să prezinte scuze”.

Aproximativ două ore mai târziu, cel vizat a prezentat scuze, într-un comunicat.

”În calitate de antifascist convins, cer iertare tuturor celor pe care i-am putut ofensa prin afirmaţiile mele, care nu căutau în niciun fel să justifice sau să minimalizeze faptele regimului totalitar şi antidemocratic”, afirmă el, citat în comunicat.

Potrivit portalului Euractiv, fostul comisar european a declarat, la postul Radio 24, ”Musolini? Până când să declare război lumii întregi, urmându-l pe Hitler, până să promoveze legi rasiste, a făcut lucruri pozitive şi a construit infrastructuri în ţara noastră”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.