Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în 21-22 martie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde se vor discuta aspecte legate de ocupare, creştere şi competitivitate, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile externe ale UE, dar şi despre combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European. De asemenea, liderii europeni vor discuta în format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, în perioada 21-22 martie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Subiectele aflate pe agenda de discuţii a reuniunii Consiliului European se referă, în principal, la aspecte legate de ocupare, creştere şi competitivitate, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile externe ale Uniunii Europene (UE), dar şi la aspecte legate de combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai. De asemenea, liderii europeni vor discuta în format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii din UE. 

Cu privire la subiectele economice, liderii statelor membre vor face o evaluare a situaţiei economice actuale. Discuţiile referitoare la Piaţa Unică se vor axa pe aspecte legate de domeniul digital, industrie şi comerţ în contextul provocărilor globale, tehnologice şi de securitate.

"În acest context, Preşedintele României va pleda pentru continuarea eforturilor statelor membre în direcţia consolidării şi aprofundării Pieţei Unice în toate dimensiunile sale. De asemenea, ţinând cont de dezvoltarea accentuată a domeniului digital, Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia că o piaţă digitală puternică este esenţială pentru menţinerea poziţiei Europei ca una dintre cele mai importante economii din lume", arată Administraţia Prezidenţială.

Referitor la schimbările climatice, liderii statelor membre vor reitera angajamentele asumate prin Acordul de la Paris şi vor aborda aspecte legate de strategia Uniunii pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, liderii europeni vor discuta despre relaţiile Uniunii Europene cu China, în pregătirea Summitului UE - China din 9 aprilie.

În ceea ce priveşte combaterea dezinformării, preşedintele României va evidenţia faptul că lupta împotriva acestui fenomen este esenţială în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. În acest sens,  Klaus Iohannis va pleda pentru intensificarea eforturilor la nivelul statelor membre pentru combaterea acestui fenomen, în vederea asigurării unui proces electoral european liber şi corect. 

"Liderii europeni vor aborda, de asemenea, cele mai recente evoluţii privind procesul de retragere a Marii Britanii din UE, precum şi opţiunile pentru perioada viitoare. Preşedintele României va sublinia că obiectivul comun este acela de a se evita o retragere dezordonată a Marii Britanii din Uniune, iar ţara noastră, în calitatea de Preşedinţie la Consiliul UE, va acţiona pentru finalizarea pregătirilor pentru orice scenariu posibil legat de procesul Brexit. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea menţinerii unităţii UE27 în cadrul acestui proces", arată sursa citată.

Joi, 21 martie, preşedintele României va participa la Conferinţa anuală transatlantică organizată de Camera de Comerţ Americană din Uniunea Europeană (AmCham EU). Cu acest prilej, Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia importanţa deosebită a cooperării transatlantice în promovarea libertăţii şi prosperităţii pe cele două continente. Alături de componenta de securitate, cooperarea strategică dintre UE şi SUA, la nivel economic, comercial, dar şi tehnologic, reprezintă un element esenţial al sustenabilităţii creşterii economice, precum şi baza consolidării competitivităţii internaţionale a ţărilor noastre.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.