Preşedintele ParlamentuluiEuropean (PE) Antonio Tajani (drepta), a provocat o polemică în Italia şi la Bruxelles, evocând la radio aspectele ”pzotive” ale bilanţului dictatorului fascist Benito Mussolini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu-i putem împărtăşi metoda (...). Însă să fim cinstiţi, Musolini a făcut drumuri, poduri, clădiri, instalaţii sportive, el a reamenajat atâtea părţi ale Italiei noastre”, a declarat Tajani miercuri-după-amiaza la un post italian de radio.

”În general, eu nu-i consider acţiunea în Guvern ca pozitivă. Însă există lucruri pe care le-a făcut”, a insistat acest apropiat al lui Silvio Berlusconi, evocând totodată ”erori (...) foarte grave, inacceptabile” precum eliminarea opozanţilor, legi rasiste sau eclararea războiului.

În faţa primelor reacţii, Tajani a scris miercuri seara, pe reţele de socializare, ”ruşine celor care-mi instrumentalizează declaraţiile despre fascism! Sunt dintotdeauna un antifascist convins, nu voi permite nimănui să insinueze contrariul. Dictatura fascistă, legile sale rasiale, morţile pe care le-a provocat sunt pagina cea mai sumbră a istoriei italiene şi europene”.

Cu toate acestea, declaraţiile sale au provocat reacţii aprige în Italia, unde #Tajani se afla între cele mai partajate hashtaguri, joi, pe reţele de socializare.

Un navigator pe Internet a publicat o fotografie cu apă sălcie şi mesajul ”în acest pahar este şi apă potabilă”.

Declaraţiile sale se aflau de asemenea în centrul unei polemici la Bruxelles, unde mai mulţi aleşi de stânga au denunţat vechea alianţă - în continuare valabilă în toate alegerile locale - a Forza Italia, partidul lui Tajani, cu Liga şi Fratelli d'Italia, douăpartide de extremă dreapta.

”Declaraţiile preşedintelui PE sunt nedemne şi absolut inacceptabile. Antonio Tajani trebuie să-şi retragă declaraţiile care banalizează fascismul sau să demisioneze de la preşedinţia parlamentului European”, a declarat Ska Keller, preşedinta grupului Verzi-ALE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.