Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la deschiderea Galei MERITO, că sectorul privat, atât de defăimat de unii politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste, merită apreciat pentru angajamentul de a fi tot mai prezent în viaţa comunităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sectorul privat, atât de defăimat mai nou de unii politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste, merită apreciat pentru angajamentul de a fi tot mai prezent în viaţa comunităţii şi de a suplini nevoi pe care actuala guvernare pur şi simplu le ignoră”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a spus că, din experienţa sa de dascăl, ştie că hotărâtoare pentru succesul adultului de mâine este interacţiunea dintre elev şi profesor.

„Capacitatea de a inspira, de a încuraja un tânăr să-şi dezvolte abilităţile şi să devină performant reprezintă esenţa acestei profesii de care, recunosc, sunt încă puternic ataşat şi care este foarte importantă pentru viitorul societăţii noastre”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele a vorbit despre proiectul „România educată” şi despre principalele idei exprimate în cadrul dezbaterilor: „Din toate discuţiile pe care le-am avut au reieşit mai multe deziderate clare, precum nevoia de a susţine cadrele didactice printr-un proces riguros de selecţie, dar şi prin formare iniţială şi formare continuă de calitate, cu o pronunţată expunere la medii diverse de învăţare. Vorbim apoi de nevoia dascălilor de fi sprijiniţi prin mentorat şi de a nu mai fi împovăraţi de excesul birocratic care ajunge, de exemplu, să condiţioneze promovarea de pregătirea unor stufoase dosare cu acte. Ce a mai reieşit din dezbateri este şi necesitatea unor echipe funcţionale şi suficiente de consilieri şcolari, care să vină în sprijinul cadrelor didactice. Dascălii au nevoie de acces uşor la specializări suplimentare şi de diversificarea rolurilor pe care le pot adopta în şcoli. Nu în ultimul rând, cei care au performanţe trebuie să fie răsplătiţi, iar cei care nu fac cinste acestei profesii să părăsească sistemul de educaţie”.

Şeful statului a subliniat că, în orice discuţie despre îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional, cadrele didactice trebuie privite ca un partener-cheie şi nu ca un actor pasiv, supus dispoziţiilor sau deciziilor statului de la nivel central. 

„Dumneavoastră sunteţi acei dascăli care nu aţi aşteptat reformele venite din Parlament sau de la minister, ci aţi venit cu soluţii şi proiecte proprii, şi aţi reuşit. Vă felicit pentru această implicare şi vă urez să continuaţi să luptaţi pentru ca fiecare copil din România să aibă o şansă la un viitor mai bun, fiindcă, în definitiv, pentru asta trăieşte dascălul, să educe elevul, tânărul, studentul, în aşa fel încât el să aibă succes în viaţă - în viaţa de tânăr şi, pe urmă, în toată viaţa de membru responsabil al societăţii”, a adăugat preşedintele.

El a vorbit şi despre implicarea mediului privat în educaţie.

„Este important ca statul să nu pună piedici mediului de afaceri atunci când acesta vrea să se implice în educaţie. Investiţiile ar trebui să fie încurajate şi nu doar sub forma unor sponsorizări pentru dotări, ci şi ca parte a unor intervenţii mai sistemice”, a subliniat Klaus Iohannis.

„În anul în care se premiază cea de-a patra generaţie de profesori «MERITO», ne confruntăm cu provocări severe, care riscă să afecteze însuşi fundamentul democratic al României. Multe dintre aceste provocări, care ajung să pună în discuţie chiar şi parcursul european al ţării noastre, au rezultat inclusiv din neglijarea, decenii la rând, a educaţiei româneşti. La 30 de ani de la Revoluţie şi după un secol de unitate naţională, românii îşi doresc un stat de drept funcţional şi o economie dezvoltată. De fapt, ambele sunt clădite pe activism civic, gândire critică şi pe un spirit antreprenorial bazat atât pe accesul la informaţie, cât şi pe interpretarea corectă a acesteia. Prin Proiectul «România Educată», mi-am propus să atrag întreaga societate în cea mai amplă dezbatere pe tema educaţiei. Sper ca dumneavoastră, în calitate de agenţi ai schimbării în educaţie, să fiţi parte activă şi implicată a acestei dezbateri”, a mai declarat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.