Reprezentanţii Sanitas spun, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, că apreciază reluarea dialogului cu factorii de decizie şi intenţia asumată de a organiza o întâlnire la nivelul Guvernului, însă anunţă că, până atunci, vor continua protestele. Raportarea sporurilor la salariul din 2019, pentru toţi angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială, precum şi eliminarea sporului de continuitate din plafonul de 30% sunt condiţii ne-negociabile, subliniază ei, precizând că în 20 martie vor picheta Ministerul Muncii, iar în aprilie vor organiza un miting de amploare în Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Sanitas şi reprezentanţii organizaţiilor sindicale teritoriale şi-au prezentat revendicările în cadrul dialogului purtat cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, căreia i s-a alăturat, în partea a doua a întâlnirii, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Adriana Cotel, se arată într-un comunicat de prespă al Sanitas.

Conform sursei citate, au fost discutate atât revendicările care au generat programul de proteste, cât şi o serie de probleme punctuale, semnalate de reprezentanţii din judeţe prezenţi la întâlnire. Astfel, delegaţia Sanitas a insistat asupra necesităţii asigurării finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul statului, prin CNAS - în calitate de gestionar al Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, iar Ministerul Sănătăţii a agreat, în principiu, această soluţie şi s-a angajat să o prezinte în faţa celorlalţi reprezentanţi ai Guvernului. În acest context, Pintea a promis că va face toate demersurile necesare pentru a avea loc acea întâlnire la nivel guvernamental pe care Federaţia Sanitas o solicită încă din luna ianuarie.

Totodată, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au dat asigurări că vor fi reluate în cel mai scurt timp negocierile referitoare la Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

"Reprezentanţii Sanitas au subliniat de mai multe ori, pe parcursul discuţiilor, că raportarea sporurilor la salariul din 2019, pentru toţi angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială, precum şi eliminarea sporului de continuitate din plafonul de 30% sunt condiţii ne-negociabile! Apreciem ca importantă reluarea dialogului cu factorii de decizie şi intenţia asumată de a organiza o întâlnire la nivelul Guvernului, însă până atunci, Federaţia Sanitas va continua acţiunile de protest conform programului stabilit", arată reprezentanţii Federaţiei.

Astfel, în 20 martie membrii Sanitas vor picheta Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, iar la începutul lunii aprilie se va organiza un miting de amploare în Bucureşti.

Miercuri, peste 280 de membri ai Federaţiei Sanitas din judeţele Arad, Bacău, Brăila, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Olt, Timişoara, precum şi din U.S.S. CFR au continuat seria protestelor pentru susţinerea drepturilor salariale ale angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, miercuri, după discuţiile cu reprezentanţii protestatarilor din sistemul sanitar, că nu se vor face concedieri în sistem, nici acolo unde se va schimba numărul de paturi în unele secţii. Pintea spune că ”nu ar trebui să continue aceste pichetări”, iar protestatarilor nemulţumiţi de majorarea salarială le-a transmis că ”o sută de lei este o majorare salarială, nu este o scădere, până la urmă”.

Ulterior, într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii, Pintea a subliniat faptul este important ca angajaţii din sistemul de sănătate să asigure calitatea actului medical şi siguranţa pacientului.

În anul 2018, a Guvernul a aprobat majorarea salariilor din sistemul sanitar, în prezent acestea fiind competitive cu cele din Uniunea Europeană.

"O parte din revendicările pe care salariaţii din Sănătate le-au prezentat azi sunt cunoscute de Ministerul Sănătăţii şi discutate, de altfel, cu liderii organizaţiilor încă de la începutul anului. Negocierea Contractului Colectiv de Muncă, unul din punctele de pe ordinea de zi, va fi reluată. Ea a fost suspendată la solicitarea sindicatelor. Există o serie de revendicări care nu fac obiectul discuţiei cu Ministerul Sănătăţii şi de aceea le voi înainta colegilor din Guvern şi le vom discuta, având în vedere cerinţele pe care liderii de sindicat le-au prezentat astăzi”, a spus Sorina Pintea, citată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii a reiterat dorinţa de colaborare şi parteneriat al MS cu toate organizaţiile sindicale.

"Dorim ca pacientul să fie cât mai bine îngrijit. Eu cred că astăzi am avut o discuţie constructivă şi consider că nu trebuia să ajungem la pichetări pentru a avea acest dialog. Dar mă bucur că am putut să am discuţii directe şi sincere cu liderii de sindicat din teritoriu care au pichetat astăzi MS. Suntem parteneri”, a mai spus Sorina Pintea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.