Curtea Constituţională a admis, miercuri, o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis că interzicerea organizării unui referendum în ziua alegerilor europarlamentare este neconstituţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii CCR au discutat obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi pentru unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, obiecţie formulată preşedintele României.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a decis:

I. A admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile articolului unic [cu referire la art.I pct.18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.86/2018] din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi pentru unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei sunt neconstituţionale.

II. A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt constituţionale prevederile articolului unic [cu referire la art.I pct.1, 7, 9 şi 15 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.86/2018] din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2018, în raport de criticile de neconstituţionalitate intrinsecă formulate, precum şi legea, în ansamblul său, în raport de criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate”, se arată în comunicatul CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

Judecătorii CCR au discutat şi obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, formulată pe Preşedintele României.
 
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a decis:
 
I. A admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.I pct.45 [cu referire la art.49 alin.(1) din Legea nr.370/2004 privind alegerea Preşedintelui României] şi art.I pct.50 [cu referire la art.50 alin.(14) lit.a) şi b) din Legea nr.370/2004], precum şi art.II pct.4 [cu referire la art.5 alin.(11) din Legea nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European] şi art.II pct.50 [cu referire la art.50 alin. (5) lit. a) şi b) din Legea nr. 33/2007] din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală sunt neconstituţionale.
 
II. A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că  prevederile art.I pct.11 [cu referire la art.15 alin.(2) din Legea nr.370/2004 privind alegerea Preşedintelui României] şi art.I pct.12 [cu referire la art.16 alin.(3) din Legea nr.370/2004], precum şi art.II pct.21 [cu referire la art.23 alin.(2) lit.a) şi lit.b) din Legea nr.33/2007] şi art.II pct. 22 [cu referire la art. 24 alin. (3) din Legea nr. 33/2007] din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate”, se arată în comunicatul CCR.
 
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

În 17 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională, cu privire la neconstituţionalitate Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Între articolele pentru care se solicita constatarea neconstituţionalităţii se afla şi cel privind interdicţia de a organiza referendumuri în ziua alegerilor pentru Parlamentul European. "Norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeaşi dată cu data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme şi principii constituţionale", se arată în sesizare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.