Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că România are resurse extraordinare să rămână în fruntea Europei la producţia de porumb, unde a fost în 2017 şi 2018, spunând că, în perspectivă, ţara noastră poate să realizeze peste 23 de milioane de tone de porumb.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“România are posibilităţi formidabile şi are resurse extraordinare pentru a rămâne în fruntea Europei la producţia de porumb, aşa cum suntem de doi ani de zile. În 2017 am fost primii, în 2018, de asemenea, vom fi în continuare bizuindu-mă pe următorul calcul. România cultivă în jur de 2,5 milioane hectare de porumb prin asolament indiferent în ce perioadă suntem şi vom fi din punct de vedere climateric, vom cultiva această suprafaţă de 2,5 milioane de hectare”, a declarat marţi, la Constanţa, ministrul Petre Daea.

El a precizat că după punerea în funcţiune a sistemului de irigaţii un milion de hectare de porumb va fi irigat, iar pe această suprafaţă se pot realizat 16 tone la hectar.

“Punând în funcţiune sistemul de irigaţii pe 2 milioane de hectare, vrând nevrând vom cultiva un milion de hectare de porumb, pentru că este cultura care se pretează la irigat şi fermierii vor instala în asolament cultura în aşa fel încât această suprafaţă să se realizeze. Realizându-se un milion de hectare de porumb cu 16 tone la hectar, România poate să realizeze în sistem irigat 16 milioane de tone de porumb. Diferenţa până la 2,5 milioane înseamnă 1,5 milioane de porumb cultivat la neirigat unde poţi să realizezi în anii mai dificili în jur de 4-5 tone. Asta înseamnă că România poate în perspectivă să realizeze peste 23 de milioane tone de porumb, rămânând primul cultivator şi prima producţie în Uniunea Europeană pentru această cultură formidabilă”, a explicat Petre Daea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.