Mehdi Nemmouche, considerat un ”laş”, ”periculos” şi fără cea mai mică urmă de ”compasiune”, a fost condamnat în noaptea de luni spre marţi, de un tribunal cu juri, la Bruxelles, la închisoare pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat de patru ”asasinate teroriste” comise în 2014 la Muzeul Evreiesc din capitala belgiană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest verdict, care poate fi atacat în casaţie în termen de 15 zile, pronunţat după opt ore de deliberări, dă curs rechizitoriului avocatului general Yves Moreau, care a denunţat caracterul ”psihopat” al jihadistului francez în pledoaria sa.

Hotărârea a fost catalogată ”dreaptă şi proporţionată” de avocatul soţilor Riva, primele două dintre cele patru victime unise prin împuşcare la 24 mai 2014.

În motivaţia sa, curtea cu juri a denunţat ”absenţa absolută a regretelor” din partea lui Mehdi Nemmouche faţă de victimele sale, despre care ”el nu a vorbit vreodată” şi a căror ”memorie nu a ezitat să o murdărească, cu unicul scop de a-şi acredita pretinsa capcană” ce i-ar fi fost întinsă.

Acuzatul, care neagă faptele, a declarat în timpul procesului că i s-a întins o ”capcană”.

Avocatul său, Sébastien Courtoy, a susţinut teza unui atac armat vizând ”agenţi ai Mossadului” - serviciile secrete israeliene - organizată de presupuşi agenţi ai serviciilor libaneze sau iraniene, care nu a fost susţiuntă cu vreun element concret.

După verdict, pe care Nemmouche l-a ascultat nepăsător, Courtoy a catalogat drept ”previzibilă” pedeapsa cu închisoarea pe viaţă, în contextul în care clientul său refuza ”marea agitaţie exhibiţinistă a coplăriei sale asasinate (...) pentru a influenţa sentimentele juraţilor”.

RISC CRESCUT DE RECIDIVĂ

Fiul unui tată necunoscut şi al unei mame care l-a abandonat la vârsta de trei luni, acest delincvent multirecidivist a fost crescut într-o familie în care ar fi fost maltratat.

Însă el a refuzat, la proces, să evoce acest aspect al vieţii sale, şi le-a interzis apropiaţilor săi să vină să depună mărturie la bară.

El a rămas tăcut la întrebările preşedintei şi şi-a încheiat luni cele nouă săptămâni de proces printr-o ultimă provocare, afirmând, cu un zâmbet, ”viaţa continuă”.

”Domnule Nemmouche, nu sunteţi decât un laş, ucideţi oameni trăgând în ei pe la spate, ucideţi femei în vârstă trâgând în ele cu arma de război, ucideţi pentru că vă face plăcere să ucideţi”, i-a spus luni Yves Moreau acuzatului, insistând asupra ”absenţei sale totale de compasiune faţă de victimele sale”.

Curtea şi-a formulat verdictul în termeni similari, arătând cu degetul ”antisemitismul marcat” al lui Nemmouche, care s-a radicalizat în închisoare şi ”riscul crescut de recidivă”.

”REGRETE SINCERE”

O pedeapsă de 15 ani de închisoare a fost pronunţată, de asemenea, împotriva lui Nacer Bendrer, desemnat joi drept ”coautor” al atacului armat, prin faptul că a furnizat armele folosite în acesta.

Un complice ”imatur, impulsiv, nechibzuit”, dar ale cărui ”regrete păreau sincere”, potrivit curţii. Parchetul cerea 30 de ani de închisoare. Avocaţii săi pledau doar pentru jumătate, deoarece el ”nu a tras în nimeni”.

”Îmi este cu adevărat ruşine că am avut de-a face cu acest tip”, a declarat luni acest delincvent originar din Marsilia, care l-a cunoscut pe Nemmouche în închisoare, în urmă cu zece ani. ”Este un mosntru, născut un fiu de căţea”, a adăugat el.

Pedepsele aplicate lui Nemmouche şi Bendrer au fost însoţite de ”o punere la dispoziţia” justiţiei pe o perioadă de 15 ani în cazul primului, de cinci ani celui de-al doilea. Această măsură permite o supraveghere judiciară după pedeapsa principală.

Cei 12 juraţi au apreciat joi că Nemmouche, în vârstă de 33 de ani, şi Bendrer, în vârstă de 30 de ani, au fost amândoi autorii atacului armat, însă luni, după o ultimă dzbatere între acuzare şi apărare, au fost pronunţate pedepsele, care urmează să fie ispăşite în Franţa.

Mehdi Nemmouche, care la vremea respectivă abia se întorsese din Siria, a fost găsit vinovat de uciderea prin împuşcare cu sânge rece, la 24 mai 2014, la Muzeul Evreiesc, a israelienilor Miriam şi Emmanuel Riva, în vârstă de 53 şi, respectiv, 54 de ani, a unui angajat belgian al mueului, Alexandre Strens, în vârstă de 26 de ani, şi a unei voluntare franceze, Dominique Sabrier, în vârstă de 66 de ani.

Acest verdict a reţinut probele din cadrul anchetei, copleşitoare la adresa acuzatului principal, precum ADN-ul acestuia, amprente pe arme sau videoclipuri de revendicare.

Este vorba, potrivit acuzării, de primul atentat comis în Europa de un combatant întors din Siria, cu 18 luni înaintea sângerosului atentat de la 13 noiembrie 2015, soldat cu 130 de morţi, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI).

Nemmouche, originar de la Roubaix, în nordul Franţei, a fost arestat la Marsilia (sud) la 30 mai 2014, la şase zile după atacul armat, având asupra sa armele folosite, un revolver şi o puşcă de asalt de tip Kalaşnikov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.