Un universitar foarte apropiat preşedintelui sud-coreean, Kim Yeon-chul, un susţinător convins, la fel ca Moon Jae-in, al dialogului cu Phenianul, a fost numit vineri la conducerea Ministerului sud-coreean al Unificării, care gestionează problemele legate de Coreea de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înlocuirea lui Cho Myoung-gyon cu Kim Yeon-chul face dintr-o remaniere mai vastă şi are loc la o săptămână după al doilea summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. Această întâlnire, la Hanoi, s-a încheiat joi în mod abrupt, fără ca cei doi să se pună măcar de acord asupra unei declaraţii comune.

În pofida acestui fiasco, preşedintlee sud-coreean Moon Jae-in a îndemnat luni Statele Unite şi Coreea de Nord să reia cât mai rapid negocierierile cu privire la ”denuclearizare”.

Moon Jae-in, care a fost ales în urmă cu doi ani apărând dialogul cu Nordul, în timp ce peninsula se afla pe marginea prăpastiei unui război nuclear, şi-a îndemnat consilierii să înţeleagă ce a eşuat în cursul acestui summit, foarte aşteptat, săptămâna trecută.

El s-a declarat în favoarea unei reluări a vizitelor organizate ale unor sud-coreeni în staţiunea turistică nord-coreeană Mont Kumgang.

Şeful statului sud-coreean a anunţat totodată că va consulta Washingtonul cuprivire la o relansare a operaţiunilor în zona industrială intercoreeană Kaesong, unde întreprinderi sud-coreene angajat forţă de muncă din Nord.

O relansare a acestor două proiecte este însă de natură să încalce sancţiunile internaţionale impuse Coreei de Nord, din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise.

Kim Yeon-chul, care conducea de anul trecut Institutul coreean al unificării naţionale, un organ guvernamental, este foarte apropiat preşedintelui.

El a salutat, anul trecut, hotărârea lui Moon Jae-in de a profita de organizarea Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă în Coreea de Sud şi de întinde mâna Nordului.

JO de la Pyeongchang au fost prima manifestare concretă a unei apropieri intercoreene, la începutul lui 2018, după ani de intensificare a tensiunilor pe tema programelor nuclear şi balistic nord-coreene.

În 2016, Kim Yeon-chul a criticat dur hotărârea fostei preşedinte Park Geun-hye de a închide Kaesong, în urma unor teste nucleare şi balistice efectuate de Phenian.

Kim Yeon-chul este "un expert al cooperării economice cu Coreea de Nord şi dosarelor sale nucleare”, a anunţat Casa Albastră, sediul preşedinţiei sud-coreene.

Predecesorul său, Cho Myoung-gyon, care a venit la Ministerul Unificării în 1980, a preluat conducerea instituţiei în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.