Romanul "Fiica ceasornicarului", de Kate Morton, bestseller internaţional, recent apărut în colecţia "Raftul Denisei", coordonată de Denisa Comănescu, o carte dramatică, plină de mister, care îndeamnă la reflecţie asupra artei, iubirii şi frumuseţii, dar şi asupra pierderii şi a felului în care aceasta ne înfluenţează destinul, va fi lansată miercuri, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vor vorbi despre carte Iuliana Alexa, redactor şef Psychologies, jurnalista Diana Cosmin, Marius Constantinescu, jurnalist cultural şi Sînziana Dragoş, traducătoarea romanului. În partea a doua a evenimentului, actriţa Ada Condeescu va citi un fragment din roman. Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin eventbook.

Kate Morton construieşte un roman pasionant nu numai prin dozarea suspansului, ci şi prin forţa personajelor şi fineţea detaliului. 

În vara anului 1862, artiştii din Frăţia Magenta, însoţiţi de muzele lor, sunt invitaţi să creeze şi să se bucure de libertate la Birchwood Manor, casa mult iubită a lui Edward Radcliffe de pe malul Tamisei. Edward e cel mai strălucit dintre ei, cel mai entuziast, cel mai hotărât să sfideze prejudecăţile epocii. Dar în scurtă vreme, viaţa şi cariera lui vor fi distruse căci, spre sfârşitul şederii lor, o femeie este împuşcată, o alta dispare, iar o nepreţuită bijuterie de familie este de negăsit.

O sută cincizeci de ani mai târziu, Elodie Winslow, o arhivistă londoneză, dă din întâmplare peste o geantă veche, în care găseşte carnetul de schiţe ce pare să fi aparţinut unui pictor victorian şi fotografia unei tinere de o frumuseţe aparte. Printre desenele din carnet, unul anume îi atrage atenţia: o casă cu două frontoane, aşezată la cotul unei ape, care i se pare neobişnuit de familiară. Care e legătura ei cu Birchwood Manor? Şi de ce simte că femeia din fotografie are ceva să-i transmită? Pentru a răspunde acestor întrebări, Elodie va trebui să asculte vocea martorului uitat de toţi: Birdie Bell, fiica ceasornicarului.

"În cel de-al şaselea său roman, Kate Morton explorează istoria întreţesută a oamenilor şi a locurilor. Pe lângă dragoste - nu numai iubire în sens romantic, ci şi dragoste părintească şi de frate - şi pierdere, povestea, formidabil spusă de Morton, e prilej de reflecţie asupra artei, trădării şi asupra felului în care vieţi adevărate şi locuri reale se pot preschimba în timp până ajung să capete aură de legendă", scrie Publisher’s Weekly. 

Fragment

"Ne-am dus la Birchwood Manor pentru că Edward susţinea că este o casă bântuită. Dar nu era, sau cel puţin nu pe vremea aceea, dar numai o fire posacă ar putea lăsa adevărul să zădărnicească o poveste atrăgătoare, iar Edward nu era nici pe departe un astfel de om. Îl însufleţeau o mare pasiune, o credinţă orbească în orice susţinea – lucruri ce m-au făcut să mă îndrăgostesc de el. Vorbea cu ardoarea predicatorilor şi-şi formula părerile în aşa fel încât le prefăcea în atracţii strălucitoare. Fermeca oamenii, insuflându-le energii pe care nici habar n-aveau că le posedă, făcând să le dispară totul din minte, în afară de ideile sale şi de propria persoană.
Dar Edward nu era nici pe departe predicator.
Mi-l aduc bine aminte. Nu am uitat nimic". 

Kate Morton s-a născut în 1976 la Berri, în sudul Australiei, fiind cea mai mare dintre cele trei fete ale familiei. A studiat arta dramatică la Trinity College din Londra, audiind apoi un curs despre Shakespeare la Royal Academy of Dramatic Art din capitala britanică. A urmat cursurile de literatură engleză de la University of Queensland, pe care le-a absolvit ca şefă de promoţie. Şi-a continuat studiile cu o lucrare de masterat care a avut drept temă tragedia în literatura epocii victoriene.

Primul ei roman, "Casa de la Riverton" (The House at Riverton; Humanitas Fiction, 2009), a fost publicat în Australia în 2006 cu titlul "The Shifting Fog", iar un an mai târziu, cu noul titlu, în Marea Britanie şi Statele Unite, fiind desemnat bestseller de Sunday Times şi New York Times.

Cel de-al doilea roman, "Grădina uitată" (The Forgotten Garden, 2008; Humanitas Fiction, 2011), a ajuns pe primul loc în topul bestsellerurilor din Australia şi Marea Britanie şi a fost desemnat de Sunday Times drept cea mai vândută carte a anului.

În 2010, a publicat "Orele îndepărtate" (The Distant Hours; Humanitas Fiction, 2013), care s-a bucurat de acelaşi succes. Romanul "Păzitoarea tainei" din 2012 (The Secret Keeper; Humanitas Fiction, 2014) a devenit la rândul lui bestseller şi a fost recompensat cu American Library Association Award 2013, Women’s Fiction Category.

Primele sale patru romane au câştigat Australian Book Industry Award for General Fiction Book of the Year.

În 2015, i-a apărut "Casa de lângă lac" (The Lake House; Humanitas Fiction, 2017), bestseller aflat în topurile de vânzări din Australia, SUA, Marea Britanie şi Canada. În 2018, Kate Morton a publicat "Fiica ceasornicarului" (The Clockmaker’s Daughter; Humanitas Fiction, 2019), bestseller internaţional nominalizat la Indie Book Awards 2019, Australia. Romanele lui Kate Morton s-au vândut în 11 milioane de exemplare în 42 de ţări, fiind traduse în 34 de limbi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.