Arheologii mexicani au descoperit sute de vestigii de mare valoare într-o peşteră situată în situl maiaş de la Chichen Itza, în Yucatan (sud-estul Mexicului), a anunţat, luni, un cercetător responsabil cu acest proiect, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această "comoară ştiinţifică", descoperită în acest "spaţiu mistic", numără şapte ofrande, în special arzătoare de tămâie din ceramică precum şi alte obiecte, a indicat cercetătorul Guillermo de Anda în timpul unei conferinţe. 

Oamenii de ştiinţă speră ca prin datarea acestor vestigii să aflăm cine erau şi de unde veneau populaţiile maiaşe care trăiau în peninsula Yucatan. 

Peştera a fost descoperită acum mai mult de 50 de ani de populaţia locală care a informat atunci Institutul Naţional de Arheologie şi de Istorie (INAH). 

Un cercetător trimis de INAH a decis, dintr-un motiv necunoscut, să zidească intrarea în această cavitate şi s-a mulţumit să redacteze un raport tehnic în care nu indica locul descoperirii. 

Într-o primă fază, arheologul Guillermo de Anda, care lucrează de trei ani la acest proiect din regiune, nu a fost atent la raport. 

Anul trecut, pe când studia una dintre prăpastiile situate la doi kilometri de templul din Kukulcan, în situl arheologic Chichen Itza, el a căzut pe peştera Balamku. 

"Ceea ce am descoperit atunci a fost incredibil, nimic nu era alterat şi unul dintre arzătoarele pentru tămâie a devenit chiar o stalagmită", a povestit Guillermo de Anda. 

Arheologii, care au parcurs până în prezent aproape 460 de metri "în patru labe sau la picior" vor continua să exploreze peştera, adâncă de aproape 24 de metri, şi să analizeze obiectele arheologice in situ. 

Experţii estimează că cele mai mari arzătoare de tămâie ar putea data din epoca post-clasică (anii 700-1.000 d.Hr). 

Potrivit acestora, toate obiectele au fost aduse în sit prin aceste galerii care conduc până la peşterile despre care ei  credeau cu siguranţă că ajung "la zei". 

"Este posibil să descoperim materiale mai vechi, inclusiv rămăşiţe umane, sub nămol şi sedimente", a adăugat arheologul. 

Guillermo de Anda a povestit că maiaşii care locuiau în Yucatan l-au avertizat că un şarpe a fost gardianul peşterii. 

Într-adevăr, o reptilă de acest tip, care este printre cele mai veninoase din lume, a blocat timp de patru zile accesul în peşteră al cercetătorilor. 

La cererea maiaşilor care trăiesc aproape de situl arheologic, echipa de arheologi a organizat timp de şase ore o ceremonie spirituală "de ispăşire" pentru a evita să se producă o dramă prin intrarea în cavitate. 

Locuitorii au afirmat că primul arheolog care a zidit peştera, acum 50 de ani, a făcut acelaşi ritual timp de două zile. 

În limba maiaşă, Balamku înseamnă "zeul jaguar", referire la acest animal mitic de la care au împrumutat capacitatea de a intra şi de a ieşi din lumea subterană. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.