Ministrul Justiţiei Tudorel Toader îşi prezintă bilanţul la doi ani de mandat. Toader a preluat mandatul de ministru pe fondul protestelor de stradă provocate de OUG 13, iar acum, la doi ani de mandat, se confruntă cu protestele organizate faţă de OUG 7, care modifică legile justiţiei. În prima sa zi la minister, Toader afirma, referindu-se la reacţiile provocate de OUG 13, că "orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat, orice experienţă nu este numai negativă, are şi lucruri pozitive".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am încercat în cei doi ani ca prin activitatea mea să punem în centrul activităţii cetăţeanul, care are dreptul să-şi valorifice drepturile fundamentale din Constituţie şi din legi, cetăţeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public - actul de înfăptuire a justiţiei”, a spus Tudorel Toader la începutul prezentării raportului.

Raportul de evaluare, care are 85 de pagini, a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Raportul este structurat pe şase secţiuni: ”O justiţie mai aproape de cetăţean”, ”O justiţie europeană”, ”Rolul Ministerului Justiţiei în procesul de elaborare a actelor normative”, ”Ministerul Justiţiei în relaţia cu profesiile liberale”, ”Eficientizarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor” şi”Ttransparenţă instituţională şi relaţia cu comunitatea”.

În prima secţiune, Tudorel Toader vorbeşte despre facilitarea accesului la justiţie, despre infrastructura sistemului judiciar, despre eficientizare administrativă, despre atragerea de fonduri externe, despre justiţie eficientă în prevenirea criminalităţii, dar şi despre educaţie formare şi cercetare.

În a doua secţiune face referire la cooperare, afaceri europene şi drepturile omului, la vizibilitate europeană şi internaţională, dar şi la cooperarea juridică internaţională tratate şi relaţiile internaţionale.

Cea de-a treia secţiune este dedicată elaborării proiectelor de acte normative şi cooperării la nivel internaţional şi naţional, în vederea atingerii obiectivelor instituţionale.

Aproape douăzeci dintre paginile raportului sunt de anexe cu lucrările la penitenciare. În plus, documentul cuprinde statistici despre legile care au fost avizate sau aprobate de către Ministerul Justiţiei.

De asemenea, Tudorel Toader a considerat relevant pentru sinteza activităţii să enumere toate conferinţeţe şi dezbaterile organizate pe diverse teme, întâlnirile pe care le-a avut cu diverşi oficiali şi deplasările pe care le-a făcut.

În plus, a vorbit şi despre declanşarea şi finalizarea procedurii de revocare a procurorului-şef al DNA, dar şi despre declanşarea procedurii de revocare a procurorului general.

Marţi, Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă depusă împotriva sa de PNL.

Devenit ministru în urma demisiei lui Florin Iordache, considerat principalul responsabil pentru emiterea OUG 13, Tudorel Toader afirma, în prima zi la Ministerul Justiţiei, referindu-se la reacţiile provocate de actul normativ: "Orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat. Orice experienţă nu este numai negativă, are şi lucruri pozitive. Învăţăm din ce-i bun, învăţăm şi din ce-i mai puţin bun. Noi am văzut reacţia societăţii şi până la urmă trebuie să ţinem cont de exigenţele legale constituţionale, dar legea nu este una în abstract pentru frumuseţea şi acurateţea ei, legea este o regulă de conduită care se aplică cetăţeanului”, 

Primul anunţ făcut de Toader după preluarea portofoliului a fost cel vonform căruia va iniţia un proiect de lege pentru a pune în acord legislaţia penală cu deciziile Curţii Constituţionale,

"Am avut în vedere două cerinţe pe care tot românul le ştie, Mecanismul de Cooperare şi Verificare ni le cere şi sunt fireşti. S-a vorbit în ultima perioada şi se tot vorbeşte despre nevoia de a pune de acord legislaţia penală şi procesual penală cu deciziile Curţii Constituţionale. Vom face un inventar al tuturor deciziilor Curţii Constituţionale cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în acord cu deciziile şi considerentele Curţii şi, dacă sunt încă netranspuse, vom propune în chip firesc legiuitorului, vom iniţia un proiect de lege pentru a pune de acord legislaţia cu deciziile Curţii”, spunea Tudorel Toader, în prima zi la Ministerul Justiţiei.

Tot atunci, Toader a vorbit şi despre un alt proiect de lege prioritar, legat de directivele europene care trebuie stranspuse în legislaţie.

"Tot la fel, vom verifică ce directive n-au fost transpuse, ne apropiem de termenul de graţie să iniţiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul naţional o are”, a precizat Toader.

Tot în prima zi ca ministru, Tudorel Toader a pledat în faţa CCR, în cadrul audierilor privind existenţa unui conflict constituţional între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13, că DNA şi-a depăşit atribuţiile verificând legalitatea şi oportunitatea unei ordonanţe şi a cerut ca CCR să dispună şi pe viitor măsuri pentru a preveni astfel de situaţii.

"Ministerul public nu are niciun rol politic, niciun rol în procedura de legiferare, nu poate iniţia acte normative, nu poate cenzura acte normative, nu se poate pronunţa asupra legalităţii sau oportunităţii adoptării unui act normativ. Ministerul Public aplică legea, iar, scrie în concluziile pe care le prezint, nu controlează din niciun punct de vedere procedura de adoptare a respectivelor acte normative", a afirmat el atunci.

 

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.