China l-a acuzat pe cetăţeanul canadian reţinut Michael Kovrig că a furat secrete de stat, aceasta fiind cea mai recentă escaladare a tensiunilor dintre cele două ţări după ce Canada a aprobat extrădarea în SUA a directoarei financiare de la compania chineză de telecomunicaţii Huawei, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Autorităţile chineze susţin că Kovrig, cel care se află în detenţie în China din decembrie, a primit informaţii secrete de la omul de afaceri canadian Michael Spavor, conform unui comunicat publicat luni noaptea de Partidul Comunist Chinez. Spavor se află şi el în detenţie din decembrie.
 
În comunicat se arată că Kovrig, un fost diplomat, a intrat deseori în China folosindu-se de un paşaport normal, „spionând şi furând informaţii sensibile şi secrete printr-un contact din China”.
 
„Acţiunile lui Kovrig, suspectat de furt, spionaj asupra secretelor de stat, au încălcat grav legea chineză”, a precizat partidul, descriindu-l pe Spavor ca fiind „principalul contact”.
 
Diplomaţii canadieni au primit permisiunea de a-i vizita pe cei doi bărbaţi. Persoane familiare cu cazul au informat că Kovrig nu a avut acces la avocaţi sau la membri ai familiei, spre deosebire de Meng. Kovrig, care lucrează pentru Grupul Internaţional de Criză, concentrându-se pe Asia de nord-est, a negat orice implicare în spionaj.
 
Canada a informat că Beijingul nu a pus în legătură reţinerile canadienilor şi arestarea lui Meng, însă experţii şi foştii diplomaţi consideră că statul chinez se foloseşte de reţineri pentru a pune presiune pe Canada.
 
Partidul Comunist din China a dat asigurări că drepturile legale ale lui Kovrig şi Spavor „vor fi asigurate”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.