O biserică din judeţul Constanţa a fost scoasă la licitaţie din cauza unei datorii de peste 350.000 de lei pe care ar avea-o la firma care a efectuat lucrările de reabilitate. Arhiepiscopia Tomisului spune că este o ilegalitate deoarece, potrivit legii, o biserică nu poate fi vândută. În plus, Arhiepiscopia afirmă că a început o mediere între parohie şi constructori pentru stingerea acestui litigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un executor judecătoresc, în baza unei decizii definitive a instanţei care constată o datorie de 350.000 de lei, a început executarea silită împotriva Parohiei Bugeac din comuna Ostrov la cererea unei societăţi de construcţii.

Pe data de 3 aprilie a fost stabilită o licitaţie pentru vânzarea bisericii respective, preţul la care a fost evaluat acest imobil fiind de 423.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a declarat pentru News.ro, că decizia de scoatere la licitaţie a unei biserici reprezintă o ilegalitate.

“Este o ilegalitate. În România, conform legii, este imposibil să scoţi la licitaţie publică o biserică pentru că, atât în legea cultelor, cât şi statutul Bisericii Ortodoxe Române, mai ales în Statut, se prevede foarte clar că bunurile sacre ale bisericii -  prin asta însemnând lăcaşe de cult, capele - sunt imprescriptibile, insesizabile şi inalienabile şi nu pot face obiectul unor tranzacţionării , scoateri la licitaţie”, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

El a precizat că a început o mediere între constructor şi parohie pentru găsirea unor soluţii de stingere a datoriei.

“Astăzi am iniţiat nişte discuţii de mediere din partea Arhiepiscopiei între constructor şi parohie. Dorim să găsim nişte soluţii de stingere a datoriei. Căutăm să mediem stingerea conflictului şi să îi facem să înţeleagă că biserica nu poate face obiectul unei scoateri la licitaţie, ar fi ilegal”, a precizat preotul Eugen Tănăsescu.

El a explicat că fostul paroh al bisericii s-a ocupat de reabilitarea lăcaşului de cult, iar în momentul când a predat gestiunea a spus că nu există probleme. Eugen Tănăsescu a menţionat că nici Arhiepiscopia, nici actualul paroh nu ştiau de această datorie.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a mai spus că biserica din Bugeac a fost construită în anul 1863, iar în anul 2009 au fost începute lucrările de refacere care au durat până în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.