Michel Barnier, negociatorul şef al UE privind Brexit, a declarat că Theresa May trebuie să amâne ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană chiar dacă planul ei trece de Parlament luna aceasta, scrie The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Barnier a explicat că nu este timp suficient pentru ca acordul de retragere să fie ratificat de UE, chiar dacă planul va fi votat pe 12 martie.

La o întâlnire cu presa, Barnier a spus şi că Uniunea este dornică să ofere noi asigurări asupra faptului că backstop-ul va fi temporar.

Prim-ministrul britanic a promis că parlamentarii vor putea vota asupra extinderii Articolului 50, dacă decid să respingă planul ei pentru a doua oară, însă Barnier a precizat că o extindere este necesară chiar dacă planul primeşte aprobarea Parlamentului.

Comentariile lui sunt neaşteptate pentru May, care insistă că Marea Britanie va putea părăsi UE conform planului, pe 29 martie, dacă membrii Parlamentului îi susţin planul.

Extinderea despre care a vorbit Barnier „trebuie să fie una intitulată «motivată» sau «tehnică»”.

„Trebuie să întrebaţi Marea Britanie. Dacă se va vota pe 12 martie şi procedura durează 2 luni, ar fi justificabil”.

Întrebat dacă o extindere a Articolului 50 este singura opţiune dacă un acord privind Brexitul va fi finalizat, el a răspuns: „Da, puteţi spune asta”.

Michel Barnier a remarcat că Uniunea Europeană este foarte probabil să fie de acord cu o astfel de extindere, însă statele membre trebuie convinse că a existat un bun motiv pentru asta.

„În opinia mea, nu amâna problema trei sau şase luni, nu risca să prelungeşti incertitudinea generală a Europei dincolo de alegeri, dar conducerile statelor vor răspunde”.

Legat de backstop, el a declarat: „Ştim că există temeri în Marea Britanie că backstop-ul ar putea ţine Marea Britanie legată mereu de UE. Nu este cazul. Şi suntem pregătiţi să dăm noi garanţii, asigurări şi clarificări că backstop-ul va fi temporar. Garanţiile, asigurările, pot fi date într-un document, posibil ataşat tratatului, nu într-o declaraţie politică”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.