Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, doreşte introducerea de benzi dedicate pentru transportul public în municipiu şi estimează că acest lucru s-ar putea întâmpla până în 2022. El spune că în Constanţa sunt multe maşini, puţine locuri de parcare şi îi îndeamnă pe locuitori să folosească mijloacele de transport în comun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Făgădău a fost prezent, vineri, la bilanţul activităţii Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) Constanţa, care a avut loc într-un autobuz al regiei. Edilul a povestit cum s-a schimbat situaţia RATC din momentul când a devenit primar.   

"În 2016, când am ajuns primar, RATC pentru mine însemna aşa: 183 de autobuze dintre care aproximativ 30 parc rece, unele nedeclarate parc rece, adică ţinute în viaţă doar ca să avem o alternativă, însemna salariul de 1.600 de lei la conducătorii auto, înseamna 5 milioane de euro datorie la ANAF, sechestru pe tot. Asta era situaţia RATC în 2016. În 2018, am ajuns cu salariul la 3.000 de lei şi anul viitor la 3.400 de lei pentru conducătorii auto, mai avem doar două milioane şi jumătate datorie la ANAF şi până pe 8 martie vom avea 104 autobuze noi. De asemenea, suntem în diferite proceduri pentru încă 41 de autobuze electrice", a spus Decebal Făgădău.

El a spus că municipiul Constanţa are o problemă, prea multe maşini şi prea puţine locuri de parcare.

"Trebuie să recunoaştem că avem o mare problemă în Constanţa, avem prea multe maşini, prea puţine locuri de parcare şi infrastructură rutieră, adică străzi şi bulevarde mici, înguste, insuficiente pentru numărul de maşini pe care îl avem doar noi ca locuitori", a explicat primarul Constanţei.

Făgădău crede că nu este normal ca 90 la sută din maşinile din Constanţa să fie populate doar de conducătorul auto.

"Este inadmisibil ca 90% dintre maşinile din Constanţa să fie populate cu un singur pasager, conducătorul auto. Pentru 1,5 lei, atât costă biletul. Tocmai de aceea, luaţi în calcul cât costă benzina sau motorina de acasă până la serviciu, cât costă parcarea, cât costă aceste lucruri însumate şi vedeţi dacă nu este mai simplu, mai elegant, să staţi aşa confortabil, cum stau eu acum, să îţi încarci telefonul mobil, să ai acces la internet, să faci ce vrei tu pentru că eşti pe mâna unor profesionişti şi să ajungi în siguranţă la serviciu", a menţionat Decebal Făgădău.

El a menţionat că doreşte să construiască o alternativă reală la transportul individual, anume transportul în comun şi că oamenii pot merge cu autobuzele noi chiar şi la nuntă sau la vreo petrecere.

“Ne-am propus să fim prima alternativă atunci când vrei să mergi de acasă oriunde în altă parte. După cum aţi văzut, nu se mai pune problema dacă eşti îmbrăcat la costum să îţi fie ruşine că mergi în acest autobuz, să te murdăreşti sau să miroasă urât. Aşa că îi invit pe constănţeni şi când merg la teatru, când merg la o nuntă, când merg la o petrecere, să îşi ia soţia şi să apeleze cu încredere la noi pentru că aceasta este o companie a oraşului nostru”, a menţionat edilul.

El a adăugat că îşi doreşte să introducă benzi dedicate pentru transportul public pe principalele bulevarde din municipiul Constanţa.

"Sunt determinat să introduc benzi dedicate pentru transportul public şi veţi vedea pe bulevardele constănţene bandă dedicată pentru autobuze, evident şi pentru taximetre, dar şi pentru maşinile speciale: Salvare, Poliţie, Pompieri, Jandarmerie ş.a.m.d. Chit că va fi dezavantajos pentru cei cu maşini, că vor sta mai mult la semafor, va fi un avantaj uriaş pentru cei care apelează la compania oraşului de transport în comun. (...) Estimez că unndeva până în 2022, Constanţa va avea o coloană vertebrală nord-sud modernă, dotată cu senzori, dotată cu camere de trafic, dotată cu parcări inteligente, dotată cu benzi pentru biciclişti, acolo unde e posibil, dotată cu benzi dedicate transportului public, dotată aşa cum nu sunt multe oraşe dotate", a menţionat Decebal Făgădău.

Primăria Constanţa a achiziţionat 104 autobuze în baza unui contract cu BERD, valoarea contractului fiind de 100 de milioane de lei, municipalitatea cheltuind aproape 80 de milioane din această sumă. 

De asemenea, directorul Regiei Autonome de Transport în Comun Constanţa, Bogdan Niţă, a spus în cadrul conferinţei de bilanţ, că anul trecut aproape 20 de milioane de persoane au călătorit cu mijloacele de transport ale regiei, iar două milioane de plăţi s-au făcut cu ajutorul SMS-ului. De asemenea, în 2018, RATC a înregistrat un profit de peste 12 milioane de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.