Parchetul de la Nanterre a cerut trimiterea lui Marine Le Pen în judecată, în legătură cu publicarea în 2015 a unor fotografii cu atrocităţi comise de gruparea Statul Islamic (SI) pe contul său de Twitter, au declarat vineri surse condordante pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parchetul a cerut, într-un rechizitoriu datat la 19 decembrie, un proces al preşedintei Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta) şi al deputatului RN Gilbert Collard - ambii inculpaţi de ”difuzare de imagini violente”, au anunţat aceste surse, confirmând o informaţie dezvăluită de ziarul Le Parisien.

Judecătorul de instrucţie urmează să dispună sau nu judecarea celor doi aleşi.

Marine Le Pen este acuzată că a postat pe Twitter, la 16 decembrie 2015, trei fotografii cu atrocităţi comise de SI.

În imagini apar un militar sirian zdrobit de viu sub şenilele unui tanc, un pilot iordanian ars de viu într-o cuşcă şi corpul jurnalistului american James Foley decapitat, al cărui cap este pus pe spatele acestuia.

Acuzându-l pe jurnalistul Jean-Jacques Bourdin că face o ”paralelă” între SI şi Frontul Naţional - la acea vreme, ea şi-a ilustrat cu aceste imagini mesajul ”Daech asta e”.

Contactat de AFP, Parchetul de la Nanterre a confirmat vineri aceste solicitări, precizând că ele datează de la 19 decembrie.

”S-a deformat total litera şi spiritul unui text (de lege) care este făcut pentru a proteja minori”, a reacţionat David Dassa le Deist, avocatul lui Marine Le Pen, care denunţă o ”persecuţie politică”.

”Este o încrâncenare”, a apreciat Jean-Marc Descoubes, avocatul lui Gilbert Collard, care consideră de asemenea că articolulu invocat nu este ”aplicabil” faptelor.

De asemenea, "Gilbert Collard a avut grijă, raportat la cele două tweet-uri ale sale, să facă comentarii explicative şi pedagogice”, a adăugat el.

La câteva săptămâni după atentatele de la 13 noiembrie 2015, cele mai sângeroase comise în Franţa, publicarea acestor imagini foarte violente a provocat imediat un val de indignare în clasa politică, dar şi în afara ei.

Gilbert Collard a difuzat o fotografie în care apare un bărbat zăcând pe jos, cu craniul spart, şi comentariul ”Bourdin compară FN cu Daech: greutatea cuvântului şi şocul bubei!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.