Australia a avut parte de cea mai călduroasă vară de când sunt înregistrate astfel de date, conform Biroului pentru Meteorologie, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de recorduri individuale au fost depăşite în ultimele trei luni. Vremea călduroasă – cu 2,14 grade Celsius peste medie – a cauzat incendii de vegetaţie, pene de curent şi o creştere a persoanelor internate în spitale.

De asemenea, animalele au avut de suferit, fiind relatate decese în masă a cailor sălbatici, liliecilor şi peştilor.

„Ceea ce a fost remarcabil este cât de răspândit şi lung a fost fiecare val de căldură, aproape toată lumea a fost afectată”, a declarat climatologul Blair Trewin pentru BBC.

Temperaturile le-au depăşit pe cele din 2012-2013 – precedentul record – cu un grad Celsius, a adăugat el, „o diferenţă mare pentru un record naţional”.

În ianuarie, Australia a avut parte de cinci dintre cele mai călduroase zile din istorie, aceasta fiind cea mai călduroasă lună din istorie.

Fiecare stat şi teritoriu a fost afectat, însă în Australia de Sud, Victoria şi New South Wales s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi.

Anotimpurile din ce în ce mai călduroase „vin pe fondul schimbărilor climatice”, a informat Biroul pentru Meteorologie. Oficialii au confirmat că 2018 şi 2017 au fost al treilea, respectiv al patrulea, cei mai călduroşi ani din istoria Australiei.

Raportul Stării Climei în 2018 al Biroului arată că schimbările climatice au determinat o creştere a fenomenelor de căldură extremă şi au intensificat alte dezastre naturale, precum seceta.

Unele părţi din estul Australiei continuă să sufere din cauza celei mai grave secete din istoria recentă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.