Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat, vineri, că la nivelul Uniunii Europene va fi înfiinţat un portal european de căutare, care va permite autorităţilor competente să facă interogări simultane în mai multe baze de date. Astfel, vor putea fi depistate mai uşor persoanele căutate pentru diferite infracţiuni şi chiar a suspecţilor de activităţi din sfera terorismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În cele două luni care s-au scurs de la preluarea Preşedinţiei Rotative, experţii Ministerului Afacerilor Interne, atât din ţară cât şi cei de la Reprezentanţa Permanentă a României la Uniunea Europeană au finalizat în formatul de trialog, Parlament – Consiliu - Comisie, cinci dosare, obţinând acordul pentru patru dintre acestea. Obţinerea acordului politic în privinţa pachetului legislativ legat de interoperabilitatea sistemelor de informaţii - unul dintre cele mai importante dosare gestionate de noi - este un pas mare înainte spre obţinerea unei acţiuni integrate pentru garantarea siguranţei cetăţenilor europeni”, a declarat Carmen Dan, vineri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, la nivelul Uniunii Europene va fi înfiinţat şi operaţionalizat un portal european de căutare, care va permite autorităţilor competente să facă interogări simultane în mai multe sisteme de date ale UE.

”Concret, poliţiştii din orice stat membru al UE vor putea cu o singură căutare să primească informaţii despre persoana verificată din toate bazele de date existente la nivelul Uniunii. Acest lucru va face mult mai uşoară depistarea persoanelor căutate pentru diferite infracţiuni şi chiar a suspecţilor de activităţi din sfera terorismului şi va contribui la prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a vorbit şi despre propunerea de directivă de stabilire a normelor de utilizare a informaţiilor financiare şi de altă natură pentru prevenirea şi depistarea anumitor infracţiuni.

”La momentul preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene negocierile erau în impas, dar România a reuşit să pună în concordanţă punctele de vedere ale Consiliului Uniunii, Comisiei şi Parlamentului European şi să finalizeze acest dosar. Propunerea de regulament privind standardele cărţilor de identitate şi permiselor de şedere a fost un alt dosar în care am reuşit să convingem atât Statele Membre, cât şi Parlamentul şi Comisia că este nevoie de cărţi de identitate uniforme şi cu măsuri de securitate suplimentare”, a mai declarat Carmen Dan.
Aceasta a explicat că, în plan naţional, Ministerul Afacerilor Interne a pregătit deja un proiect prin care să adapteze legislaţia naţională la cerinţele europene.

”Pentru negocierea propunerii de regulament privind Ofiţerii de Legătură în materie de Imigraţie am avut la dispoziţie un timp foarte scurt, de numai 12 zile.
Totuşi, în urma discuţiilor din trialog am obţinut acordul politic, lucru ce va întări rolul reţelelor de ofiţeri de legătură în procedurile de returnare şi reintegrare a migranţilor în ţările de origine. Ne-am propus un proiect ambiţios la preluarea Preşedinţiei Consiliului, acela de a trata problema migraţiei şi acolo unde ea apare, nu doar în Europa. Acesta este un prim pas concret realizat în acest sens”, a afirmat Carmen dan.

Aceasta a explicat că un dosar aflat în trialog pentru care încă nu s-a obţinut un acord este cel legat de propunerea de regulament de modificare a Codului Frontierelor Schengen în ceea ce priveşte reintroducerea controalelor la frontierele interne.

În plus, ministrul de Interne a vorbit despre alte dosare în lucru, unele dintre ele vizând combaterea terorismului.

”Ne dorim să fim capabili să împiedicăm tinerii şi copiii să se lase atraşi de propaganda reţelelor teroriste. Ultimii ani ne-au demonstrat că pericolul radicalizării teroriste este mare în rândul tinerilor şi eliminarea conţinutului terorist din spaţiul online este o măsură pe care trebuie să o luăm urgent. Doar aşa ne putem proteja în faţa acestui flagel care a lovit Europa de mai multe ori în perioada recentă”, a precizat Carmen dan.

Ministrul de Interne a menţionat că au avut loc 140 de şedinţe şi grupuri de lucru. În România au fost organizate până acum 29 reuniuni şi evenimente care au impus măsuri de securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.