Mai mult de 220 de lucrări de dimensiuni mici, semnate de artistul plastic Joaquín Sorolla, supranumit „pictorul luminii”, sunt expuse pentru prima dată la Madrid, potrivit El Mundo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sub titlul „Cazando impresiones. Sorolla en pequeño formato”, casa-muzeu din Madrid găzduieşte, în premieră, o mare expoziţie dedicată exclusiv celei mai intime opere a artistului originar din Valencia.

Joaquín Sorolla (1863 - 1923) a pictat de-a lungul vieţii aproximativ 2.000 de tăbliţe. La început, acoperea cu ele pereţii studioului său, prinzându-le cu ace, apoi a început să le înrămeze. Pictorul se referea la ele ca la „notiţe” sau „note de culoare”, le aprecia pentru libertatea pe care i-o dădeau să lucreze. Ele au depăşit conceptul de schiţă şi au căpătat propria identitate.

Blanca Pons-Sorolla, strănepoata pictorului, a fost cea care a realizat proiectul, selectând lucrările. „În ele a aplicat toate cunoştinţele pe care le dobândea. Nu copia din formatul mic în cel mare, ci le realiza pentru a le păstra în minte şi, astfel, ideile lui căpătau rapid formă. Nu sunt studii pentru pânzele ulterioare, sunt opere de sine stătătoare”.

Expoziţia celor 227 de lucrări în ulei, cu dimensiuni de aproximativ 20 de centimetri, va fi deschisă până pe 29 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.