Start-up-ul OneWeb din Londra plănuieşte lansarea a şase sateliţi, parte a unui proiect în valoare de mai multe miliarde de lire sterline care are ca scop facilitarea accesului la internet în orice parte a lumii, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansarea de miercuri, din Guyana Franceză, cu ajutorul unei rachete Soyuz, este programată să aibă loc la ora locală 18.37.

Cea mai importantă sarcină a platformelor este de a asigura frecvenţele necesare pentru a retransmite conexiunile viitoarei reţele de internet.

Dacă totul decurge conform planului, OneWeb va începe faza operaţională amplă spre finalul anului. Astfel, la fiecare lună va fi lansată câte o rachetă Soyuz care va duce până la 36 de sateliţi.

Pentru a realiza acoperirea totală va fi nevoie de 650 de unităţi pe orbită.

„Vom conecta mulţi oameni care momentan nu sunt contectaţi. Vom începe prin a ne concentra pe şcoli, nave, avioane, care nu au acces la fibra optică”, a explicat Adrian Steckel, CEO OneWeb, pentru BBC News.

Bazele companiei au fost puse de antreprenorul american în telecomunicaţii Greg Wyler, care a mai înfiinţat O3b (one three billion - referinţă la cele trei miliarde de oameni de pe planetă care nu sunt conectaţi la internet).  

O3b operează o flotă de 16 sateliţi care se află deasupra Ecuatorului, la o altitudine de 8.000 de kilometri.

OneWeb este un proiect mai ambiţios al lui Wyler - o reţea mai densă de sateliţi care se va afla la doar 1.200 de kilometri deasupra Pământului. 

Apropierea sateliţilor, puterea lor mare - peste 1 terabit pe secundă - şi acoperirea globală promit să transforme furnizarea de internet pentru cei care nu sunt în prezent deserviţi.

Partenerii OneWeb, precum Airbus, Qualcomm, Virgin Group, Hughes şi SoftBank, îi împărtăşesc viziunea.

Tehnologia implicată în crearea şi lansarea de sateliţi este mai puţin scumpă decât în urmă cu câţiva ani, iar un număr mare de sateliţi necesari pentru o reţea reduc costul. Fiecare satelit costă în jur de 1 milion de dolari.

Pe orbită se află în prezent aproximativ 2.000 de sateliţi, la diferite altitudini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.