Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, la bilanţul Ministerului Public, că în 2018 subiectele legate de domeniul justiţiei au continuat să facă agenda publică, din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic în justiţie, el remarcând că atunci "când tocmai persoanele care au interese directe să scape de cercetări penale sunt cele care fac legile în domeniul justiţiei, însăşi temelia statului de drept este ameninţată".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"2018 a fost un an plin, cu multe provocări, în care subiectele legate de domeniul justiţiei au continuat să facă agenda publică, din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic tocmai într-un domeniu a cărui independenţă trebuie garantată. În anii `90, când România făcea primii paşi în instituirea regimului democratic, prin redactarea Constituţiei, piatră de temelie a oricărei democraţii, legiuitorul constituant a conferit Ministerului Public un rol de o importanţă deosebită, cel de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor", a declarat Iohannis.
 
El a apreciat că această misiune a Ministerului Public nu este una deloc uşoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente. 
"Când tocmai persoanele care au interese directe să scape de cercetări penale sunt cele care fac legile în domeniul justiţiei, atunci însăşi temelia statului de drept este ameninţată". a spubliniat şeful statului.
 
P:reşedintele Iohannis a remrcat că în anul care s-a încheiat, au avut loc modificări importante ale legislaţiei privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.
 
"Ministerul Public a tras semnale de alarmă cu privire la dispoziţiile de natură să afecteze statutul procurorilor şi activitatea acestora şi şi-a manifestat disponibilitatea de a explica parlamentarilor şi Guvernului adevăratele probleme ale sistemului judiciar. Din păcate, opţiunea acestora a fost să ignore atât opiniile corpului procurorilor, cât şi recomandările ferme venite din partea Comisiei de la Veneţia şi a Comisiei Europene, inclusiv prin raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Mai mult, Guvernul insistă în practica folosirii abuzive de ordonanţe de urgenţă, care produc, aşa cum vedem în ultima perioadă, efecte dintre cele mai profunde şi grave în interiorul sistemului de justiţie", a afirmat Iohannis, care a susţinut că "afectarea carierei procurorului şi judecătorului, tentativa tot mai evidentă de control politic asupra unor parchete, insistenţa de a da puteri sporite Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în ciuda faptului că forurile europene au criticat sever înfiinţarea acesteia, reprezintă motive reale de îngrijorare".
 
Transpunerea în legislaţia naţională a recomandărilor cuprinse în rapoartele Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia şi GRECO nu este facultativă!, a subliniat preşedintele, adăugând că statutul procurorului a fost şi este în continuare sub asaltul unor autorităţi politice, care urmăresc supunerea acestuia voinţei politicului, care prin esenţa sa este subiectivă, partizană şi schimbătoare. 
 
"Este responsabilitatea tuturor celor care activează în sfera puterii legislative şi executive să protejeze statul de drept şi să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţeanului. Din această perspectivă, rolul magistraţilor este esenţial. Curajul, integritatea şi dorinţa constantă de a oferi cetăţenilor o ţară mai sigură, unde cei care încalcă legea nu scapă nepedepsiţi, restituind societăţii şi prejudiciul cauzat, sunt repere importante în activitatea dumneavoastră. 
Misiunea instituţională a magistratului nu trebuie sub nicio formă să fie deturnată, chiar dacă în ultima vreme presiunile asupra procurorilor s-au intensificat, iar interferenţa factorului politic în actul de justiţie a devenit din ce în ce mai pregnantă", a declarat preşedintele, precizând că România are nevoie în primul rând de stabilitate, nu doar la nivel politic, ci şi la nivel legislativ. 
 
"Am fost şi rămân un susţinător ferm al unei justiţii independente şi funcţionale, care garantează şi respectă drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Veţi găsi întotdeauna în mine un partener în respectarea legii şi în realizarea misiunii constituţionale a Ministerului Public. Încrederea de care vă bucuraţi în rândul opiniei publice trebuie să vă onoreze şi să vă determine să vă desfăşuraţi activitatea cu aceeaşi verticalitate, arătând constant că principiul constituţional conform căruia nimeni nu este mai presus de lege este o realitate, şi nu un simplu deziderat", a conchis preşedintele.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.