Cubanezii au aprobat în proporţie de peste 86% modificarea Constituţiei, exprimându-şi astfel susţinerea faţă de socialism pe insula din Caraibi, însă mai puţin masiv decât în precedentul vot, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Constituţia a fost aprobată de majoritatea cetăţenilor”, a anunţat, într-o conferinţă de presă preşedinta Comisiei naţionale electorale Alina Balseiro, care a proclamat rezultatele.

În total, 7,8 milioane de cubanezi s-au prezentat la urne - o prezenţă importantă, de 84,41%.

La întrebarea ”ratificaţi noua Constituţie a Republicii?”, 7,8 milioane de alegători (86,65%) au răspus ”da”, iar 766.400 (9%) au spus ”nu”, potrivit organului electoral.

Vizând să adapteze Constituţia din 1978, noul text reafirmă rolul unic al Partidului Comunist Cubanez (PCC), însă recunoaşte piaţa, proprietatea privată şi investiţiile străine menite să relanseze o economie subminată de penurii.

În ultimele săptămâni, ea a fost agitată totodată de Guvern ca un stindard al socialismului şi o probă a solidarităţii cu Venezuela lui Nicolas Maduro, care îi aduce petrol şi susţinere economică.

În contextul în care preşedintele venezuelean este supus unei foarte puternice presiuni internaţionale, ideea potrivit căreia Cuba este următoare pe listă se consolidează pe zi ce trece.

”Noi, cubanezii, am spus DA Cubei şi DA Revoluţiei. Un răspuns energic dat incredulilor de la Washington, care trâmbiţează sfârşitul socialismului, prin politici al căror eşec a fost dovedit de 60 de ani”, s-a felicitat pe Twitter ministrul de Externe Bruno Rodriguez.

Noua Constituţie urmează să fie proclamată de Parlament, într-o sesiune, în aprilie. Ea urmează să intre în vigoare odată publicată în Jurnalul Oficial.

”ŢARA S-A SCHIMBAT”

Din august în noiembrie, textul original, aprobat de Parlament, a făcut obiectul unei largi dezbateri populare, care a dat loc unor sugestii ce au antrenat modificări. Textul modificat a fost supus referendumului.

Însă, în contextul în care reforma constituţională din 1976 a fost susţinută aproape în unanimitate (cu 97,7% din voturile exprimate), analiştii se aşteptau la un rezultat inferior. ”Ţara s-a schimbat şi altă Constituţie, mai complexă”, a fost supusă votului, a declarat pentru AFP politologul Carlos Alzugaray.

Potrivit preşedintei Comisiei naţionale electorale, 2,5% dintre buletinele de vot au fost date în alb, iar 1,6% au fost considerate nule.

În mod tradiţional, opoziţia - ilegală în Cuba, în care votul nu este obligatoriu - îşi exprimă dezacordul faţă de putere votând în alb sau depunând buletine astfel încât să fie considerate nule.

De această dată, în contextul în care referendumul permite acest lucru, opoziţia a îndemnat să se voteze ”nu”, într-o campanie electorală purtată pe reţele de socializare, după ce Internetul a devenit accesibil odată cu implementarea în decembrie a unei reţele 3G.

Sloganul #YoVotoNo a fost, însă, absent din presă şi cenzurat pe SMS, cum a putut să verifice AFP. Textul a fost de asemenea criticat de către Biserica catolică, din cauza ”ideologiei unice” a acestuia.

La rândul său, Guvernul cubanez a purtat o intensă campanie a ”da” (#YoVotoSi), omniprezentă atât pe reţele de socializare, cât şi la televiziune, pe autobuze şi în magazine, pe insulă.

Noua Constituţie insistă asupra caracterului ”irevocabil” al socialismului, în vigoare în Cuba de la Revoluţia din 1959 şi care a devenit inamicul jurat al lui Donald Trump pe continentul american.

Trump a dat asigurpri că ”zilele comunismului sunt numărate în Venezuela, dar şi în Nicaragua şi Cuba”, şi a promis că Statele Unite nu vor fi ”vreodată o ţară socialistă”.

”Lupta continuă”, i-a replicat preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel pe Twitter, apreciind că ”lovitura de stat imperialistă” a eşuat sâmbătă în Venezuela.

Iar agresivitatea lui Donald Trump ”a fost o propagandă bună” pentru a-i îndemna pe cubanezi ”să voteze «da» şi să apere independenţa în faţa ameninţării americane”, apreciază Carlos Alzugaray.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.