Preşedinţia iraniană a confirmat marţi că a primit demisia ministrului de Externe Mohammad Javad Zarif şi a anunţat că şeful statului Hassan Rohani nu o acceptă, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zarif ”şi-a făcut treaba cu curaj şi va continua să o facă”, apreciază, pe contul său pe Instagram preşedinţia iraniană.

”Zarif nu va fi singur, iar noi (Guvernul) îl vom susţine”, se arată în mesaj.

Şeful diplomaţiei iraniene şi-a anunţat abrupt decizia de a demisiona, luni noaptea, pe Instagram.

Observatori locali s-au declarat surprinşi de momentul acestui anunţ, cu puţin înainte de miezul nopţii de luni spre marţi, şi au preconizat că Rohani va respinge cererea.

Motivele acestei demisii erau un subiect aprins de speculaţii pe reţele de socializare:

Unii apreciază că ministrul s-a săturat de atâtea critici din partea adepţilor liniei dure la adresa acordului în domeniul nuclear încheiat în 2015 la Viena, pe care Zarif l-a negociat, şi la adresa politicii de apropiere a Iranului de Occident.

Alţii consideră că Zarif s-a supărat din cauză că a fost exclus de la o întâlnire a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, luni, la Teheran.

Însă cu toţii sunt de acord că această demisie ar însemna un sfârşit rapid al Acordului de la Viena, prin care s-au ridicat sancţiuni impuse Teheranului în schimbul limitării capacităţii nucleare a Republicii islamice, şi care a primit deja o lovitură prin retragerea Statelor Unite din tratat, anul trecut.

Retragerea americană şi reimpunerea unor sancţiuni au provocat şi mai multe critici la adresa lui Zarif în Iran.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a anunat că a luat notă de demisia lui Zarif.

”Vom vedea dacă rămâne aşa”, a scris Pompeo pe Twitter.

”Oricum, el şi Hassan Rohani sunt doar fruntea unei mafii religioase corupte. Noi ştim că (liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei) ia deciziile finale. Politica noastră este neschimbată - regimul trebuie să  se comporte ca o ţară nornală şi să-şi respecte poporul”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat vestea.

”Zarif a plecat, călătorie sprâncenată. Atât timp cât sunt eu aici, Iranul nu va avea arme nucleare”, a scris el pe Twitter.

Observatori de la Teheran consideră că Rohani nu ar fi în măsură să-l înlocuiască pe Zarif cu cineva de acelaşi rang şi cu aceeaşi experienţă.

Nici adjunctul său, Abbas Araghchi, şi nici Ali-Akbar Salehi, directorul agenţiei nucleare iraniene, nu au charisma şefului diplomaţiei, a cărui elocinţă şi engleză fluentă au fost o uşurare pentru negociatori occidentali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.