Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi miloace de informare în masă din Cameră, a solicitat luni Curţii de Conturi a României un audit public extern la Societatea Română de Televiziune pornind de la cheltuielile pentru festivalul Cerbul de Aur de anul trecut şi pentru remunerarea unora dintre colaboratori şi invitaţii permanenţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ştirbu a luat această decizie după ce a făcut mai multe solicitări în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, iar SRTv nu a oferit nicio lămurire. 

Solicitarea făcută de Ştirbu luni este adresată preşedintelui Curţii de Conturi, Mihai Busuioc. Preşedintele Comisiei pentru cultură consideră că au fost încălcate dispoziţii legale privind angajarea cheltuielilor din fonduri publice.

Tema auditului public extern este: „verificarea oportunităţii şi legalităţii utilizării fondurilor publice pentru încheierea de contracte de colaborare/ drepturi de autor cu terţe persoane pentru prestaţii în cadrul producţiilor proprii la Societatea Română de Televiziune, în 2018”.

„Având în vedere că, în urma nenumăratelor mele solicitări, scrise şi verbale, adresate doamnei Doina Gradea, preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, aceasta nu a dorit să ofere un răspuns, prin care să confirme sau să infirme dacă sumele exorbitante ce au fost vehiculate în presă, referitoare la banii publici care au fost cheltuţi cu ocazia organizării festivalului Cerbul de Aur 2018, dar şi cu plata colaboratorilor şi invitaţilor permanenţi la talk-show-ul «Romania 9», moderat de jurnalistul Ionuţ Cristache, sunt reale, am acţionat în consecinţă şi, ieri, am transmis către Curtea de Conturi a României o adresă prin care am solicitat efectuarea unui audit public extern, mai exact am solicitat verificarea oportunităţii şi legalităţii utilizării fondurilor publice pentru încheierea de contracte de colaborare/ drepturi de autor cu terţe persoane pentru prestaţii în cadrul producţiilor proprii din cadrul Societăţii Române de Televiziune, pentru anul 2018”, se arată în anunţul făcut de deputatul PNL.

Gigel Ştirbu a adăugat: „Aştept cu nerăbdare, dar şi cu o oarecare îngrijorare, cele ce vor fi constatate de Curtea de Conturi a României în urma misiunii de audit la televiziunea publică, mai ales că ştim că multe din aceste cheltuieli au fost angajate chiar şi fără acordul Consiliului de Administraţie al SRTv”.

În toamna anului trecut, în presă au apărut numeroase articole referitoate la sume de zeci de mii de euro cheltuiţi de Televiziunea Română pentru prezentatorii Cerbului de Aur, pentru onorariile artiştilor, despre care Doina Gradea a afirmat în decembrie că nu sunt reale. Mai mult, televiziunea publică a anunţat la finalul lui noiembrie că va face o anchetă administrativă complexă şi că va cere celor care au publicat sumele cheltuite pentru festivalul Cerbul de Aur 2018 să îşi dezvăluie sursele.

În aceeaşi lună decembrie, şapte membri din Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, mai mult de jumătate, reclamau, într-o scrisoare transmisă Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor luarea de decizii şi semnarea de contracte „pe sume mari” de către instituţie fără a fi consultaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.