Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a declarat marţi, la o conferinţă de presă, că discuţiile cu proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi privind achiziţionarea acesteia de către statul român vor fi demarate odată ce bugetul va fi aprobat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Breaz a spus: „Vom demara discuţii cu proprietarăă acestui obiect de artă extraordinar imediat după ce vom avea aprobat bugetul. În momentul în care nu ai aprobat bugetul, te duci şi discuţi pe mulţimea vidă”.

Ministrul a explicată că există anumite capitole din buget unde sunt prevăzuţi bani „tocmai făcând un studiu asupra a ceea ce s-ar putea întâmpla în acest an”.

„Bineînţeles, pe lângă «Cuminţenia Pământului» pot să apară şi alte oportunităţi pentru anumite opere de artă. Deci, am prevăzut bani pentru ca la un moment dat să putem cumpăra aceste opere de artă”, a completat Breaz.

El a mai spus că banii donaţi prin Trezorerie pentru cumpărarea „Cuminţeniei Pământului” au fost restituiţi în proprorţie de 99%. „Suntem în negocieri cu băncile, cu companii de telefonie mobilă, şi, până la finalul anului, vom returna integral aceste sume”, a mai spus Breaz.

Contactat la începutul lunii ianuarie, avocatul Bogdan Grabowski a declarat pentru News.ro că Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, proprietarele sculpturii realizate de Constantin Brâncuşi, încă aşteaptă un răspuns din partea Ministerului Culturii. 

Bugetul MCIN propus pentru 2019 este de 1.006.225.000 de lei, reprezentând 0,10% din PIB. Din total, 850.000 lei sunt fonduri externe nerambursabile, 34.928.000 de lei, suma alocată din venituri proprii, iar 970.447.000 de lei, suma alocată de la bugetul de stat.

„Este un buget suficient de mare, de bine construit pe capitole, astfel incât să putem să desfăşurăm toate activităţile propuse pentru acest an. Din pacate, nu e semnat. Este un buget bazat pe un PIB mult mai mare decât cel din 2018. Aşteptăm decizia Curţii Constituţionale. Sa sperăm că cei care ne-au blocat vor avea bunavoinţa de a debloca cât mai repede situaţia. Trebuie să fim conştienţi cu toţii. Este o răutate împotriva cetăţenilor acestor ţări, ştiti bine cine a trimis bugetul la Curtea Constituţională”, a declarat Breaz.

Din acesta, 30.000.000 de lei au fost repartizaţi pentru Festivalul „George Enescu”, iar 6.488.000 de lei pentru evenimente care marchează deţinerea preşedinţiei de către România a Consiliului Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.