Opozantul Juan Guaido a anunţat sâmbătă că un prim camion cu ajutoare umanitare a intra în venezuela pe la frontiera cu Brazilia, în pofida ordinului preşedintelui Nicolas Maduro de închidere a acestei frontiere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atenţie, Venezuela, anunţăm oficial CĂ A INTRAT prima încărcătură cu ajutor umanitar pe la frontiera noatră cu Brazilia. este un mare succes, Venezuela!”, scrie Juan Guaido pe Twitter.

The Associated Press scrie că nu a putut confirma că ajutorul a trecut.

Pe de altă parte, manifestaţii rivale aveau loc la Caracas.

Mii de susţinători ai lui Maduro mărşăluiau către centrul capitalei venezuelene în sunet de fanfară, iar alţii se întreptau către centru pe motociclete.

Susţinători ai opoziţiei se îndreptau către o bază militară, pentru a-i îndemna pe militari să li se alăture. Mulţi dintre ei purtau haine în culorile steagului venezuelean, iar unii purtau costume, precum cel al Căpitanului America.

Guaido a anunţat că ajutoare umanitare constând în alimente şi medicamente urmează să intre în Venezuela din trei ţări vecine.

Însă Maduro a închis frontiere şi denunţăaceste ajutoare drept o măsură premergătoare unei intervenţii militare americane.

Numărul susţinătorilor opoziţiei în capitală era mult mai mic decât al susţinătorilor Guvernului, însă numeroşi venezueleni care vor ca Maduro să plece de la putere s-au dus în masă la puncte de trecere a frontierei.

Guaido a lansat anterior un convoi cu ajutoare umanitare de la Cucuta, în Columbia, către frontiera cu Venezuela, într-un moment crucial al înfruntării sale cu preşedintele Nicolas Maduro, la o lună după ce s-a autoproclamat preşedinte interimar, cu scopul de apune capăt regimului lui Nicolas Maduro, care neagă vreo criză în ţara sa şi a închis frontierele ţării pentru a nu permite intrarea ajutoarelor.

Liderul opoziţiei venezuelene a subliniat, la Cucuta, în Columbia, unde sunt depozitate ajutoare americane, că se află între tone de ajutoare, dar că Guvernul Maduro le blochează să intre paşnic în ţară, unde ar putea salva vieţi.

Maduro a închis frontierel ţării, iar ciocniri au avut loc între militari din cadrul Gărzii Naţionale Bolivariene şi protestatari.

Protestatari au firat un autobuz roşu şi l-au incendiat la frontiera venezueleană cu Columbia, în semn de protest faţă controversatele ajutoare.

Flăcările autobuzului incendiat în oraşul venezuelean de frontieră Urena au provocat scântei la o linie de alimentare cu electricitate din apropiere, potrivit AP.

Primul camion cu ajutoare umanitare din partea Guvernului brazilian a sosit anterior la Pacaraima, la frontiera cu Venezuela.

Punctele venezuelee de trecere a frontierei cu Brazilia au fost închise de către Maduro, iar camionul încărcat cu alimente şi medicamente aştepta de partea braziliană a frontierei.

Ministrul brazilian de Externe Ernesto Araujo a anunţat că aşteaptă ca Guvernul Maduro să lase ajutoarele să treacă frontiera.

”Este foarte emoţionant să vezi oameni care abia aşteaptă să-şi recucerească libertatea şi să trăiască o viaţă decentă”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.