Ajutorul umanitar trimis de Statele Unite şi aliaţii lor ”este în drum către Venezuela”, a anunţat sâmbătă opozantul Juan Guaido, lansând din Columbia procesul de trecerea frontierei, închisă de regimul chavist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ajutorul umanitar este în drum către Venezuela în mod paşnic şi liniştit, pentru a salva vieţi”, a declarat în oraşul de frontieră Cucuta Guaido, pe care aproximativ 50 de ţări l-au recunoscut drept preşdinte interimar al Venezuelei.

Liderul opoziţiei venezuelene şi-a reiterat apelul adresat armatei de a lăsa să treacă ajutoarele care se acumulează în depozite la Cucuta, de la 7 februarie, dar pe care regimul lui Nicolas maduro îl refuză, considerându-l o măsură prealabilă unei intervenţii militare americane cu scopul de a-l înlătura de la putere.

”Apelul adresat forţelor armate este foarte clar: bine aţi venit de partea corectă a istoriei, bine aţi venit, militari care treceţi astăzi de partea Constituţiei”, a adăugat el într-o conferinţă de presă, referindu-se la patru militari din cadrul Gărzii Naţionale Bolivariene care au dezertat sâmbătă şi au trecut frontiera în Columbia.

Guaido a lansat totodată ”un apel către poporul chavist, poporului care astăzi vrea să se întâlnească pe aceste poduri” frontaliere între Venezuela şi Columbia.

”Vă chemăm”, a spus el, ”ca şi voi să manifestaţi în acest moment istoric al Venezuelei, pentru ca să înceteze uzurparea” puterii de către Nicolas Maduro, pe care adversarii săi îl acuză că a fost reales în mod fraudulos.

Ajuns vineri la Cucuta, în pofida unui ordin judiciar care-i interzice să părăsească ţara, preşedintele Parlamentului venezuelean, dominat de opoziţie, era însoţit de către preşedinţii Columbiei, Chile, Paraguayului şi de secretarul general al Organizaţiei Statelor Amricane (OEA).

”Cerem să se permită intrarea (ajutorului) în pod paşnic pe teritoriul venezuelean (...). Împiedicare lui ar fi o atingere la adresa drepturilor umane şi ar putea constitui o crimă contra umanităţii”, a declarat la rândul său preşedintele columbian Ivan Duque,în această conferinţă de presă.

Într-o înregistrare video difuzată pe reţele de socializare, Unitatea columbiană de Gestionare a Riscurilor de Catastrofe (UNGRD) a precizat că ”14 vehicule au fost încărcate”, în noaptea de vineri spre sâmbătă, ”cu aproxmativ 20 de tone (...) de colete alimentare, de igienă şi produse medicale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.