Trei miniştri din Guvernul britanic anunţă, într-un editorial publicat sâmbătă, că susţin o amânare a Brexitului, în cazul în care nu este posibilă o ratificare a acordului retragerii în Camera Comunelor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii Întreprinderilor Greg Clark, Muncii şi Pensiilor Amber Rudd şi Justiţiei David Gauke se declară pregătiţi să voteze săptămâna viitoare alături de opoziţie şi frondeurii din cadrul Partidului Conservator şi să împiedice scenariul unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) fără acord (”no deal”) la 29 martie.

”Dacă nu obţinem un acord săptămâna viitoare, trebuie să amânăm Brexitul”, îndeamnă ei împreună în acest editorial publicat în Daily Mail.

Clark, Rudd şi Gauke avertizează că un divorţ fără acord reprezintă o ameninţare la adresa întreprinderilor, securităţii şi unităţii teritoriale a Regatului Unit.

”Departe de un Brexit care ar fi avut ca rezultat un Regat Unit cu o indepednenţă reînnoită care să se lanseze cu îndrăzneală către restul lunii, o ieşire accidentală la 29 martie ne-ar sărăci, ne-ar reduce securitatea şi a putea să ne despartă”, avertizează cei trei miniştri, referindu-se la perspectiva uneinoi campanii în favoarea independenţei Scoţiei.

”Economia noastră”, continuă ei, ”va fi dur afectată pe termen scurt şi pe termen lung. Preţurile vor creşte, întreprinderile care depind de lanţuri de aprovizionare cu flux întins vor fi grav perturbate, iar investiţiile descurajate”.

Theresa May urmează să participe duminică, în Egipt, la summitul de la Shar el-Sheikh între Uniunea Europeană (UE) şi Liga Arabă, care i-ar putea permite noi întâlniri bilaterale cu omologii săi europeni.

Premierul britanic urmează să se întâlnească cu preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk.

cancelarul german Angela Merkel şi premierul olandez Mark Rutte se află între cei aprocimativ 20 de lideri europeni aşteptaţi în Egipt.

Diplomaţi europeni au anunţat săptămâna aceasta progrese, însă au apreciat că nu se aşteaptă la un progres major în marja summitului de la Shar el-Sheikh.

”Nu va exista un acord în deşert”, a avertizat vineri un oficial european de rang înalt.

May s-a angajat ca, în cazul în care nu va obţine o revizuire a acordului retragerii până miercuri, să le dea din nou cuvântul deputaţilor în Camera Comunelor.

CORBYN AR PUTEA SUSŢINE UN AL DOILEA REFERENDUM

Pe de altă parte, liderul opoziţiei britanice Jeremy Corbyn a anunţat vineri că Partidul Laburist ar renegocia acordul Brexitului cu UE în cazul în care ar ajunge la putere şi că ar putea organiza un nou referendum.

Atitudinea, denunţată drept ambiguă a liderului laburist, a fost extrem de criticată în ultimele zile, mai ales de către nouă parlamentari proeuropeni, care au demisionat din partid.

Întrebat dacă ar convoca un referendum în vederea aprobării unui acord pe care l-ar renegocia, el a declarat la Sky News că ”avem în vedere să-l supunem votului publicului”.

Îndemnat să-şi precizeze poziţia şi să spună dacă ar organiza un referendum, Corbyn a spus că ”acesta este punctul despre care discutăm în acest moment în interiorul partidului”.

Numărul doi în Partidul Laburist, John McDonnell, a sugerat deja, vineri, că laburiştii ar putea să susţină ideea unui al doilea referendum, apreciind că o asemenea consultare ”ar putea fi o soluţie” la impasul în care se află Parlamentul.

Într-o asemenea ipoteză, alternativa actualului acord al Brexitului ar urma să fie rămânerea regatului în Uniune, a apreciat el, într-un interviu acordat ziarului Evening Standard.

John McDonnell a mai precizat că ar face campanie în favoarea rămânerii în UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.