Militari venezueleni au folosit gaze lacrimogene sâmbătă, la frontiera cu Columbia, pentru a opri un grup care încerca să intre în ţara vecină, potrivit unui jurnalist Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro a închis frontiere, în contextul în care liderul opoziţiei se pregăteşte să introducă în ţară ajutoare umanitare depozitate în Columbia.

Incidentul a avut loc la Urena, în vestul Venezuelei, situat la nivelul oraşului columbian Cucuta, unde a avut loc un concert de caritate vineri, în prezenţa opozantului Juan Guaido şi a şefilor statelor columbian, chilian şi paraguayan.

Militari venezueleni au deschis focul vineri şi au ucis două persoane şi au rănit alte 15, în apropierea frontierei braziliene, în satul Kumarakapay, au anunţat liderii comunităţii indigene locale.

NOI SANCŢIUNI AMERICANE ÎN CAZUL BLOCĂRII AJUTOARELOR

Administraţia americană ar putea anunţa noi sancţiuni, săptămâna viitoare, cu scopul de a exercita presiuni asupra preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, în cazul în care convoaie umanitare rămân blocate în acest weekend, a anunţat un oficial american.

Vicepreşedintele american Mike Pence se întâlneşte cu lideri occidentali luni, la Bogota.

În funcţie de ceea ce se întâmplă la frontieră în acest weekend, ei ar putea să sporească în mod considerabil ajutorul acordat ţării sau să impună noi măsuri de retorisiune, a declarat acest oficial sub protecţia anonimatului.

O dovadă a importanţei problemei la Casa Albă este faptul că John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui american Donald Trump, şi-a anulat o vizită programată în acest weekend în Coreea de Sud, unde urma să se întâlnească cu aliaţi.

Bolton vrea să supervizeze evoluţiile în Venezuela, a precizat purtătorul său de cuvânt Garrett Marquis.

Administraţia americană a impus sancţiuni dure, la sfârţitul lui ianuarie, companiei petroliere venezuelene PDVSA, cu scopul de a tăia principala sursă de venituri a preşedintelui maduro.

La cererea liderului opoziţiei venezuelene Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar în urmă cu exact o lună şi pe care Statele Unite l-au recunoscut, armata americană a trimis alimente şi medicamente, cu mai multe avioane de tip cargo, în oraşul columbian Cucuta, la frontiera cu Venezuela.

În pofida penuriilor, preşedintele Nicolas Maduro neagă existenţa vreunei crize în ţara sa, apreciază că ajutoarele umanitare vizează să-i răstoarne Guvernul de la putere şi a ordonat închiderea maimultor căi de acces la frontieră, pentru a împiedica introducerea ajutoarelor în ţară.

Juan Guaido a participat vineri seara la concertul de caritate de la Cucuta, în Columbia, unde se depozitează de două săptămâni ajutoare americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.