Lupta pentru putere în Venezuela cunoaşte un episod crucial sâmbătă, ”Ziua Z” stabilită de opozantul Juan Guaido a intrării ajutoarelor umanitare depozitate la frontiera columbiană, blocată de armata credincioasă regimului lui Nicolas Maduro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juan Guaido, pe care aproximativ 50 de ţări l-au recunoscut drept preşedinte interimar, l-a sfidat pe liderul chavist, a încălcat un ordin judiciar care-i interzice să părăsească teritoriul ţării şi a afirmat că armata, pilonul regimului chavist, a ”participat” la operaţiune.

Caracasul a decretat vineri seara închiderea frontierei în statul Tachira (vest), care se învecinează cu oraşul columbian Cucuta, de unde tânărul opozant în vârstă de 35 de ani intenţionează să conducă livrările de ajutoare.

Guaido, care a părăsit capitala joi, cu un convoi de vehicule cu geamuri fumurii, a trecut în Columbia cu o zi înainte de data pe care stabilit-o în vederea intrării în ţară a unor tone de alimente şi medicamente acumulate de la 7 februarie în depozite la Cucuta.

”Problema este cum am ajuns aici, dacă ei interzic spaţiul aerian, orice tip de traversare maritimă, blochează drumuri (...). Suntem aici tocmai pentru că forţele armate au participat şi ele la acest proces”, a declarat el, alături de preşedinţii Columbiei, Chile şi Paraguay şi de secretarul general al OEA.

ROL CRUCIAL AL ARMATEI VENEZUELENE

Cu pumnul ridicat, Guaido a provocat o surpriză, apărând la "Venezuela Aid Live" cu puţin înainte de sfârşitul acestui concert - de peste şapte ore - organizat la Cucuta de către miliardarul britanic Richard Branson.

Fondatorul Virgin intenţionează să adune 100 de milioane de dolari în 60 de zile, pe Internet, pentru Venezuela aflată în criză, din care au fugit 2,7 milioane de oameni din 2015, potrivit ONU.

Opozantul a adăugat că Garda Naţională Bolivariană a regimului chavist a jucat un rol decisiv.

El nu a precizat când şi nici cum intenţionează să se întoarcă în Venezuela, unde riscă să fie arestat, din cauză că a încălcat interdicţia de a ieşi din ţară, decretată de justiţia loială regimului.

Rolul pe care vor alege să-l joace militarii sâmbătă ar urma să fie hotărâtor. Nicolas Maduro le-a ordonat să nu lase să intre ajutoare trimise de Statele Unite la apelul adversarului său.

Însă Casa Albă a condamnat ”energic utilizarea forţei” de către armata venezueleană contra unor civili, reacţionând astfel după uciderea a două persoane care încercau să ţină frontiera deschisă trecerii dintr-o parte în alta a unor ajutoare depozitate în Brazilia.

DOI MORŢI ÎN CIOCNIRI CU ARMATA LA FRONTIERA BRAZILIANĂ

Două persoane au fost ucise, iar alte 15 rănite, în ciocniri cu armata, în sud-estul Venezuelei, la frontiera cu Brazilia, în timp ce încercat să împiedice militari să blocheze un drum, cu scopul de a opri intrarea unor ajutoare umanitare.

”O femeie indiană şi soţul său au fost ucişi, iar alte 15 persoane din comunitatea indiană pemon, din cadrul muncipalităţii Gran Sabana, au fost rănite într-un atac de către un convoi al Gărzii Naţionale”, a declarat vineri ONG-ul Kape kape pentru AFP.

Municipalitatea Gran Sabana se află în estul statului Bolivar (sud-est), la frontiera cu nordul Braziliei, unde sunt pe cale să se depoziteze ajutoare umanitare destinate populaţiei venezuelene.

Ciocnirile au avut loc în timp ce membri ai acestei comunităţi indiene încercau să împiedice trecerea unui convoi de vehicule militare către frontiera cu Brazilia - a cărei închidere a fost ordonată joi de către preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. Şeful statului refuză orice intrarea a unor ajutoare umanitare în ţara sa, un pretext, în oinia sa, în vederea unei intervenţii armate menite să-l răstoarne de la putere.

Patru militari şi un vehicul de tip jeep care făceau parte din convoiul militar au fost reţinuţi scurt timp de lideri ai comunităţii, potrivit unui raport al poliţiei la care AFP scrie că a avut acces.

Potrivit unui apropiat al uneia dintre victime, Salomon Perez, intervievat de AFP, răniţi au fost transportaţi mai întâi la un spital în oraşul de frontieră Santa Elena de Uairen. Însă, din cauza unei lipse de mijloace, şapte dintre ei au fost transferaţii către spitale braziliene, de cealaltă parte a frontierei, potrivit aceleiaşi surse.

Serviciile de sănătate ale statului brazilian Roraima, situat la frontiera cu Venezuela, au anunţat anterior că două ambulanţe venezuelene au fost autorizate să traverseze frontiera, cu cinci răniţi prin împuşcare, pentru a primi îngrijiri la un spital de la Boa Vista, la aproximativ 215 kilometri de la frontieră.

Potrivit lui Perez, membri ai comunităţii au încercat să convingă vineri un general din cadrul Gărzii Naţionale, în satul San Francisco de Yuruani, situat la 83 de kilometri de frontieră, să le permită să traverseze frontiera pentru a se duce să ia hrană şi ajutor de urgenţă depozitat de câteva zile la Boa Vista.

Aceste ciocniri au avut loc vineri, cu o zi înainte de data anunţată de opozantul Juan Guaido a intrării ajutoarelor umanitare depozitate la intrarea în ţară.

Juan Guaido, care a promis că ajutorul de urgenţă va intra cu orice preţ în ţară sâmbătă, i-a acuzat pe militari, pe Twitter, că au tras ”rafale contra (unor etnici) pemon, care se aflau la postul de control al Gărzii Naţionale”.

El a cerut totodată să fie arestaţi ”cei care se fac vinovaţi de reprimarea şi asasinarea fraţilor noştri pemon (...), care susţin (intrarea) ajutorului umanitar” în ţară.

Secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OEA) Luis Almagro a condamnat ”ferm” ”atacul”.

”Noi cerem să înceteze atacurile contra populaţiei”, a scris el pe Twitter.

Armata, care şi-a reafirmat loialitatea absolută faţă de Nicoas Maduro, s-a declarat marţi ”în alertă” în faţa oricărei încălcări a teritoriului venezuelean.

PODURI ÎNCHISE

”Decretăm deschiderea tuturor frontierelor mâine (sâmbătă)”, a tunat Guaido, preşedintele Parlamentului dominat de opoziţia faţă de Maduro, care i-a succedat la putere defunctului Hugo Chavez (1999-2013), dar a cărui realegere a fost respinsă ca faruduloasă de către adversarii săi.

În acelaşi sens, preşedintele columbian Ivan Duque, care condamnă ”dictatura” lui Maduro, şi omologul său chilian Sebastian Piñera au îndemnat militarii să treacă ”de partea dreaptă a istoriei” şi să permită intrarea ajutoarelor.

Vicepreşedinta venezueleană Delcy Rodriguez a anunţat ulterior închiderea temporară a trei poduri care asigură legături între cele două ţări, ”din cauza ameninţărilor grave şi ilegale proferate de către Guvernul Columbiei împotriva păcii şi suveranităţii Venezuelei”.

Guaido i-a îndemnat pe venezueleni să se mobilizeze sâmbătă pentru a cere ajutorul menit să mai reducă penuriile în ţara lor, afectată de hiperinflaţie.

”Mâine (sâmbătă), la 23 februarie, la o lună după asumarea sarcinii de preşedinte interimar, întregul poporul Venezuelei va fi în stradă pentru a cere intrarea ajutorului umanitar”, a dat el asigurări.

”Suntem sub privirile lumii”, a declarat pentru AFP Aura Vargas, o avocată în vârstă de 40 de ani, care a venit pe jos din localitatea venezueleană Ureña, pe ţine de traversă, pentru a participa la concertul de la Cucuta, la care au asistat peste 300.000 de persoane, potrivit organizatorilor.

MANIFESTAŢII DE AMBELE PĂRŢI

Maduro i-a îndemnat, la rândul său, pe venezueleni să manifesteze sâmbătă, în contextul în care regimul organiza un contraconcert intitulat "Hands off Venezuela".

Prevăzut timp de trei zile, el a fost lansat vineri de cealaltă parte a Podului Internaţional Tienditas, care leagă Cucuta şi Ureña. Importante forţe de securitate supravegheau acest loc, pe care armata îl blochează de două săptămâni cu containere.

Maduro consideră că trimiterea de ajutoare precede o intervenţie armată a washingtonului, cu scopul de a-l îndepărta de la putere.

Această versiune a fost preluată de Rusia, care îl susţine şi care a acuzat guvernul american că se foloseşte de un ”pretext în vederea unei acţiuni militare”.

Reprezentantul special al Statelor Unite pentru Venezuela Elliot Abrams, care a venit vineri la Cucuta la bordul unui al cincilea avion cu ajutoare, a declarat că această acţiune continuă, în cazul în care nu se schimbă nimic.

”Ce facem dacă Guvernul Maduro, fostul Guvern Maduro, nu cade mâine? Continuăm, continuăm cu susţinerea a peste 50 de ţări din întreaga lume”, a declarat el.

După suspendarea legătirulor cu insula olandeză Curaçao - alt punctt de depozitare a ajutoarelor, Maduro a ordonat joi închiderea frontierei terestre cu Brazilia şi ameninţă să o închidă şi pe cea cu Columbia, în faţa ”provocărilor” şi ”agresiunilor” Bogotei şi Washingtonului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.