Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) avertizează că şansele ajungerii la un acord imediat privind Brexitul au scăzut, însă Londra şi Bruxellesul par să se apropie de un compromis juridic pe care Theresa May speră să-l supună aprobării Parlamentului britanic, declară surse diplomatice pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul britanic caută să obţină modificări ale acordului divorţului, înainte de a-l supune din nou unui vot la Westminster.

În cazul în care va eşua, ea va trebui să aleagă între o amânare a Brexitului sau o ieşire fără acord din Uniune la 29 martie.

Ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond s-a arătat mai degrabă optimist, apreciind joi că deputaţii ar putea avea ocazia să se pronunţe prin vot asupra unui text revizuit săptămâna viitoare.

Însă, la puţin timp după această declaraţie, o sursă din cadrul Guvernului britanic a părut să îndepărteze probabilitatea unui acord în zilele următoare.

Diplomaţi au anunţat joi că UE şi Marea Britanie lucrează la un fel de ”declaraţie politică paralelă” sau un ”instrument de interpretare” a ”plasei de siguranţă” irlndeze (”backstop”), în vederea ieşirii din impas, fără să renegocieze acordul retragerii încheiat cu Londra.

Însă europenii nu prevăd să comunice versiunea finală a acestei declaraţii premierului britanic Theresa May înainte de 28 februarie, la o zi după următoarea sa intervenţie în Parlamentul de la Westminster.

Textul, care ar insista asupra caracterului temporar al ”backstopului” ar putea fi validat ulterior, către jumătatea lui martie, pentru a fi aprobat în Consiliul European de la 21 şi 22 martie, au adăugat diplomaţi europeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.