Peste 2.500 de copii străini, provenind din peste 30 de ţări, între care 1.100 au fugit din ianuarie din ultimul ”buzunar” de rezistenţă al grupării Statul Islamic în Siria, trăiesc în trei tabere pentru deplasaţi în nord-estul ţării, a dezvăluit joi ONG-ul Save the Children, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste sute de copii au fugit în valuri succesive, începând din 2017, din foste fiefuri SI recucerite de Forţele Democrative Siriene (FDS), o alianţă arabo-kurdă, susţinută de o coaliţie internaţională antijihadistă condusă de Washington.

Între aceşti copii, 38 nu sunt însoţiţi de vreun părinte, a anunţat ONG-ul, care a îndemnat comunitatea internaţională ”să acţioneze imediat, înainte să fie prea târziu”.

Provenind din familii care au legături ”dovedite sau presupuse” cu SI, aceşti aproximativ 2.500 de copii, între care unii ”au abia câteva zile sau săptămâni”, trăiesc îmăreună cu mama lor, despărţiţi de restul populaţiei în tabere, ceea ce le limitează accesul la ajutor umanitar, a deplâns ONG-ul.

Save the Children a denunţat o situaţie umanitară ”disperată”, afirmând că aceştii ”copiii sunt expuşi riscului morţii” şi a subliniat urgenţa înfiinţării unor ”servicii specializate de protecţie”, care să le fie dedicate.

”Toate statele ai căror cetăţeni sunt prinşi în capcană în Siria trebuie să-şi asume responsabilitatea cetăţenilor lor”, a subliniat Sonia Khush, directoarea ONG-ului însărcinată cu operaţiuni în Siria.

”În timp ce anumite state au început să o facă, multe ţări, inclusiv mai multe ţări europene, nu au luat încă măsuri pentru a asigura securitatea copiilor şi familiilor lor”, a deplâns ea.

Jihadiştii străini şi familiile lor reprezintă o adevărată bătaie de cap pentru europeni, care ezită în general să-i repatrieze, în pofida unor îndemnuri insistente ale kurzilor şi Statelor Unite în acest sens.

Ofensiva ”finală”, în curs de mai multe săptămâni a FDS ”riscă să provoace noi deplasări” de populaţii, a avertizat ONG-ul.

Începând din ianuarie, 560 de familii au fugit din ultimul ”buzunar” al rezistenţei SI în Siria, situat în rovincia Deir ezzor (est), a precizat ea.

După ce a cucerit, începând din 2014, vaste teritorii în Siria şi Irak şi a proclamat un ”califat” într-un teritoriu vast, cam de mprimea Regatului Unit, SI este încercuit în prezent într-un ”buzunar” de mai puţin de o jumătate de kilometru pătrat, în estul Siriei.

Declanşat în 2011 de reprimarea sângeroasă de către regimul lui Bashar al-Assad a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, Războiul din Siria s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.