Administratorul unui restaurant din Câmpulung Moldovenesc şi societatea care îl deţinea au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava în cazul unei explozii produse, în noiembrie 2014, la localul respectiv. Atunci, trei angajate au murit şi o alta a fost rănită, iar administatorul este acuzat că, pentru a reduce costurile, a folosit la bucătăria restaurantului butelii ucrainene, care nu erau sigure şi nu mai fuseseră controlate de ISCIR, dar pe care le umplea cu GPL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, persoană fizică, şi a unui inculpat persoană juridică, cercetaţi în stare de libertate, pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi distrugere din culpă.

Potrivit probatoriului, în 30 noiembrie 2014, poliţiştii judiciarişti de la Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, s-au sesizat din oficiu privind o explozie produsă într-un restaurant din oraş, aparţinând persoanei juridice.

În urma exploziei, trei angajate au murit şi o alta a fost rănită, suferind arsuri de gradele I şi II pe 6% din suprafaţa corpului, pe întreaga suprafaţă a feţei şi jumătatea antebraţului drept. De asemenea, au fost avariate două autoturisme aflate în parcarea restaurantului.

Restaurantul era administrat de persoana fizică inculpată şi îşi începuse activitatea de servire a populaţiei în noiembrie 2013, cu program non stop, fără a deţine avizul de specialitate al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Bucătăria funcţiona într-o încăpere alăturată localului, alimentele fiind preparate la un aragaz pentru uz casnic şi o maşină profesională de gătit, achiziţionată second hand.

Iniţial, aparatura de bucătărie era alimentată cu gaz metan din butelii normale, de provenienţă autohtonă, însă, ulterior, pentru reducerea costurilor, administratorul localului a achiziţionat butelii de dimensiuni duble, de provenienţă ucraineană, în care era încărcat conţinutul de gaz a două butelii de provenienţă românească.

"Inculpatul a sesizat în scurt timp oportunitatea reducerii costurilor pentru alimentarea cu gaz a aparaturii de gătit, astfel că, din primăvara anului 2014, a început să încarce buteliile de provenienţă ucraineană cu gaz petrolier lichefiat la staţiile de alimentare cu carburant din oraş. Butelia cu GPL alimenta maşina de gătit prin intermediul unui furtun de presiune normal", arată procurorii.

La sfârşitul lunii octombrie 2014, administratorul societăţii a încărcat de la o staţie de alimentare cu GPL două butelii, la nivelul "plin". Acestea au fost depozitate lângă buteliile de provenienţă românească. La mijlocul lunii noiembrie 2014, una dintre aceste butelii a fost montată la maşina de gătit. Butelia adusă în bucătărie era imediat racordată la maşina de gătit ale cărei ochiuri de gatit funcţionau pe principiul flăcării de veghe, astfel că era înlăturat pericolul unei explozii prin aceea că suprapresiunea era eliberată prin consum.

În seara de 29 noiembrie, prietenul unei angajate a dus în bucătărie o butelie de provenienţă ucraineană, încărcată cu GPL, pe care a depozitat-o într-un colţ, probabil în vederea racordării la aparatul de gătit. În cursul nopţii, în jurul orei 3.30, a avut loc explozia.

"Din cercetări s-a stabilit că buteliile de provenienţă ucraineană nu prezentau garanţii în exploatare. Dacă acestea ar fi corespuns testelor ISCIR ar fi putut fi folosite la instalaţiile de gătit sau încălzire. Acest tip de butelii nu pot fi încărcate în staţiile pentru umplerea rezervoarelor GPL - auto. De asemenea, toate cele trei butelii ucrainene nu erau sigure în funcţionare şi nu mai fuseseră verificate de către ISCIR din 1995", spun procurorii.

Explozia s-a produs din cauza ruperii ceasului regulator de la butelia ucraineană care alimenta cu gaz maşina de gătit, ce a avut drept consecinţă ruperea ştuţului de prindere a ceasului regulator şi eliberarea gazului în incinta bucătăriei, acesta aprinzându-se instantaneu. Gazul aprins a format o flacără care a lovit butelia ucraineană încărcată cu GPL, la partea superioară, încălzind metalul până la incandescenţă fapt ce a avut drept consecinţă creşterea vertiginoasă a presiunii din recipient până la o valoare la care virola buteliei a cedat, producându-se astfel explozia şi incendiul.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pentru garantarea reparării pagubei produse prin infracţiune asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare ale inculpaţilor până la concurenţa sumei de 108.000 euro, fiind aplicate asupra bunurilor mobile şi imobile identificate.

Dosarul a fost înaintat, spre soluţionare, Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.