Procurorii DNA din Constanţa au dispus trimiterea în judecată a zece inculpaţi într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul comerţului cu motorină. Prejudiciul este estimat la 31 de milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit DNA, au fost trimişi în judecată Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, dar şi Nemeş Radu, Capră Răzvan – Florin, Neacşu Nicolae, Andrescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Şoldan Romulus Şi Olteanu Răzvan Mihai pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

”În perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, inculpaţii Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu,  prin intermediul unui antrepozit fiscal de producţie uleiuri minerale aparţinând unei societăţi comerciale pe care o administrau, au achiziţionat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) şi combustibil lichid pentru centrale termice. În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat şi ascunderii destinaţiei reale a acesteia, cei trei inculpaţi au evidenţiat în actele contabile ale societăţii operaţiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziţia unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obţinere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral şi ecodecofral”, au precizat procurorii DNA.

Potrivit acestora, în realitate, cu concursul celorlalţi şapte inculpaţi, motorina achiziţionată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăţi comerciale deţinătoare de staţii de alimentare cu carburanţi a autovehiculelor din ţară, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracţionale.

”Consecinţa acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză”, mai precizează DNA.

Sursa citată menţionează că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracţională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societăţii, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanţa.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpaţi, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.