Vietnamul se pregăteşte să-l primească pe Kim Jong Un la un summit cu Donald Trump, săptămâna viitoare, la hanoi, unde dictatorul nord-coreean se va duce cu trenul, de la Phenian, au declarat miercuri două surse la curent cu dispozitivul de securitate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această călătorie, de câteva mii de kilometri, ar putea să dureze două zile şi jumătate şi implică o traversare a Chinei de la nord la sud, în vederea unei sosiri anunţate la 25 februarie în capitala vietnameză.

Trenul la bordul căruia se va afla Kim Jong Un urmează să rămână la Dong Dang, un oraş situat la frontiera vietnameză, unde acesta va debarca şi de unde va fi condus cu maşina la Hanoi, la aproximativ 170 de kilometri distanţă, precizează aceste surse.

Alte trei surse la curent cu pregătirile summitului care are loc la 27 şi 28 februarie au declarat pentru reuters că locul întâlnirii probabil că va palatul prezidenţial - Government Guesthouse -, situat în centrul oraşului.

Această clădire este fosta reşedinţă a guvernatorilor Indochinei franceze din epoca colonială.

Toate aceste surse au precizat că întregul dispozitiv ar putea să fie modificat în ultimul moment. Detalii despre călătoria şi sejurul lui Kim în Vietnam se află în centrul unor importante măsuri de securitate.

Premierul vitenamez Nguyen Xuan Phuc a transmis marţi comitetului de organizare a summitului că securitatea celor doi lideri este necesar să fie ”prioritatea numărul unu”, a anunţat miercuri Guvernul vietnamez pe site.

Hotelul Metropole, situat în faţa palatului prezidenţial, este avut în vedere ca posibil loc de desfăşurare al summitului, au anunţat cele două surse citate.

Un jurnalist Reuters l-a văzut sâmbătă pe un consilier al lui Kim Jong Un vizitând palatul prezidenţial, Hotelul Métropole şi Hotelul Melia, la Hanoi.

Kim ar putea să se instaleze la Hotelul Melia în timpul summitului, a declarat o sursă.

Trenul rămâne mijlocul de deplasare privilegiat al liderului nord-coreean, la fel ca şi al tatălui său, Jum Jong Il şi al bunicului săi Kim Il Sung.

"Kim Jong Il era foarte secretos. Lui nu-i plăcea să se întâlnească cu delegaţii străine şi nu nu-o plăceau mai ales deplasările în ţări străine”, declară Thae Yong Ho, un fost adjunct al amabsadorului Coreei de Nord în Marea Britanie, care a dezertat în Coreea de Sud în 2016.

”Kim Jong Un este un pic cam Kim Il Sung. Îi plac cu adevărat călătoriile în străinătate”, adaugă el.

Kim Il Sung a vizitat Vietnamul în două rânduri, în 1958 şi în 1964.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.