Qualcomm a lansat marţi cipuri modem de generaţia a doua, destinate conectării telefoanelor la reţele 5G, accelerând cursa pentru conexiunile wireless de mare viteză, care ar urma să înceapă să fie disponibile începând din acest an, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania, care este cel mai mare furnizor de cipuri pentru dispozitive mobile din lume, speră ca dispozitivul să contribuie la distribuirea de telefoane 5G din a doua parte a acestui an şi în 2020.

În timp ce producători chinezi de telefoane precum Xiaomi au utilizat anul trecut cipuri de primă generaţie pentru serii limitate de telefoane 5G, a doua generaţie de cipuri anunţată marţi este destinată producţiei de masă.

Lansarea a avut loc cu o zi înainte ca Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, să anunţe noua serie de telefoane flagship Galaxy.

Samsung şi Qualcomm s-au angajat, în decembrie, să lanseze împreună un telefon 5G în 2019, iar analiştii cred că Samsung va prezenta în această săptămână o versiune 5G a modelelor flagship.

Cipurile Qualcomm intră pe o piaţă aglomerată. Huawei Technologies, al treilea mare producător de smartphone-uri din lume, a anunţat luna trecută că a fabricat un cip 5G pe care îl va folosi pe telefoanele proprii.

Şi Samsung are un cip modem 5G numit Exynos 5100, care va intra în componenţa multor dispozitive Samsung comercializate în afara Statelor Unite.

Compania MediaTek din Taiwan are şi ea un cip 5G, iar Intel urmează să lanseze unul în a doua parte a acestui an.

Între timp, operatori de telecomunicaţii din Coreea şi China urmează să pună în funcţiune reţelele în această primăvară, iar cei din Statele Unite mai târziu în acest an.

Qualcomm mai introduce mai multe cipuri care au legătură cu modemul. Unele elemente ale telefoanelor 5G, cum ar fi designul antenelor şi cipurile pentru undele radio analogice, sunt mai complicate decât în cazul generaţiilor anterioare de telefoane. Compania intenţionează să accelereze adoptarea 5G şi prin vânzarea tehnologiilor respective producătorilor de telefoane.

În acest an, practic fiecare producător major de  telefoane cu sistemul de operare Android va lansa un telefon 5G”, a declarat Ignacio Contreras, director de marketing pentru 5G al Qualcomm.

Apple nu a anunţat dacă iPhone va avea capabilităţi 5G.

La iPhone-urile lansate anul trecut, Apple a renunţat la cipurile Qualcomm în favoarea celor de la Intel. Apple a dezvăluit luna trecută, într-o audiere judecătorească, că a discutat cu MediaTek şi Samsung despre livrarea de modemuri pentru iPhone-urile din 2019, dar Bloomberg a relatat că iPhone-urile 5G nu vor fi lansate înainte de 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.