Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă că a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind procedura de selecţie a procurorului european din partea României. La această funcţie pot candida procurori sau judecători, iar în urma unei selecţii va fi trimisă la Bruxelles o listă de trei candidaţi, din care se va alege procurorul european român. Pe timpul ocupării acestei funcţii, el se va suspenda din funcţia deţinută în ţară, urmând să şi-o reia după încetarea mandatului. Tudorel Toader a mai declarat că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile. Pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM. Procurorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au transmis, marţi, după ce Guvernul a adoptat OUG pe legile justiţiei, că nu au avut cunoştinţă despre modificările propuse şi au aflat despre ele în cursul zilei de luni, când documentul a sosit pentru avizare. Procurorii afirmă că modificarea referitoare la delegarea atribuţiilor ”este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor”. La rândul său, procurorul general, Augustin Lazăr, a trimis un punct de vedere cu privire la modificările aduse, prin OUG, legilor justiţiei şi îşi exprimă ”îngrijorarea faţă de blocajul instituţional al Ministerului Public ce ar putea fi generat de recentele modificări ale legilor justiţiei”. În plus, Lazăr susţine că unele dintre prevederi sunt neconstituţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Augustin Lazăr îşi exprimă ”îngrijorarea faţă de blocajul instituţional al Ministerului Public ce ar putea fi generat de recentele modificări ale legilor justiţiei”; procurorul general susţine că unele prevederi sunt neconstituţionale
CITEȘTE ȘI Toader: Funcţiile de rang înalt din Ministerul Public pot fi ocupate şi de judecători care au fost procurori, iar avizul va fi dat de plenul CSM
CSM, despre modificările aduse la legile justiţiei: Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri; este afectată grav activitatea parchetelor
CITEȘTE ȘI CSM, despre modificările aduse la legile justiţiei: Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri; este afectată grav activitatea parchetelor

UPDATE - Dragnea: OUG pe justiţie este în regulă şi era necesară

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi seara, după şedinţa CEx, că ordonanţa de modificare a legilor justiţiei, că aceasta nu are nicio legătură cu el, dar s-a uitat pe textul acesteia şi crede că este în regulă şi că era necesară.

Întrebat despre reacţia preşedintelui Iohannis după adoptarea ordonanţei, Liviu Dragnea a replicat: „Ce pot să comentez la o asemenea prostie marca Iohannis? Ce legătură are ordonanţa aia cu mine?”

Întrebat de ce Secţia de anchetare a magistraţilor a cerut dosarul Tel Drum de la DNA, Dragnea a răspuns: „Habar n-am. Nu lucrez la secţia respectivă”.

”Ieri am discutat cu ministrul Justiţiei pentru că i-am cerut să-mi explice şi mie ce se întâmplă dacă preşedintele iresponsabil al României nu dă curs propunerilor de astăzi şi se depăşesc cele 45 de zile de interimat. Şi a făcut o analiză a unei decizii a CCR şi ne-a spus variantele pe care le-ar putea urma PSD”, a precizat liderul PSD, întrebat dacă Toader i-a prezentat ieri draftul ordonanţei.

În privinţa faptului că prin OUG s-a stabilit ca în 45 de zile să fie numit şeful DNA, Liviu Dragnea a spus: „Eu cred că peşedintele României trebuie să-şi exercite prerogativele. (...) Dl Iohannis nu trebuie să respecte şi el legea, chiar dacă membri ai familiei lui se zice că merg noaptea la parchet să dea declaraţii?”

În privinţa respectării principiului transparenţei la adoptarea acestei ordonanţe despre care nu s-a ştiut că este pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului, Dragnea: „OUG de aia este de urgenţă, să rezolve urgenţa”.

„Pe textul ordonanţei m-am uitat şi eu cred că e în regulă această ordonanţă şi era necesară”, a mai declarat Liviu Dragnea

UPDATE -  Dăncilă, despre ordonanţa care modifică legile justiţiei: Vreau o justiţie independentă, legile nu se dau pentru o anumită persoană şi eu cred că politicul nu are ce căuta în justiţie

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, întrebată despre ordonanţa care modifică legile justiţiei, că în ultima perioadă ”tot ceea ce faci trebuie să fie legat de o anumită persoană”. Dăncilă a vorbit despre nevoia de a se schimba modul de gândire, pentru că legile sau ordonanţele nu se referă la o anumită persoană, ci se fac pentru toţi românii. ”Vreau o justiţie independentă, legile nu se dau pentru o anumită persoană şi eu cred că politicul nu are ce căuta în justiţie”, a spus Dăncilă.

”În România, în ultima perioadă, tot ceea ce faci trebuie să fie legat de o anumită persoană. Eu cred că trebuie să modificăm modul de gândire şi atunci când modificăm o lege, dăm o OUG, acea OUG nu se referă la o persoană, se dă pentru întreaga Românie şi pentru toţi românii”, a declarat, marţi seară, Viorica Dăncilă, întrebată despre OUG pe legile justiţiei.

În plus, Dăncilă susţine că ”nu trebuie să lipim o anumită ordonanţă de o anumită persoană”.

”Vreau o justiţie independentă, legile nu se dau pentru o anumită persoană şi eu cred că politicul nu are ce căuta în justiţie. Cred că drepturile cetăţenilor trebuie respectate. În faţa legii toţi suntem egali şi continuăm lupta anticorupţie. Vă asigur că nicuna dintre ordonanţele pe care le-am dat azi nu încalcă cele trei principii pe care le-am enumerat”, a mai spus premierul.

Dăncilă susţine că a existat consultare pe tema OUG pe legile justiţiei.

”Eu am înţeles că domnul ministru (Tudorel Toader – n.r) a avut consultări, a discutat cu CSM, dar nu văd de ce atâtea semne de întrebare pe două ordonanţe care haideţi să vedem ce presupun şi cum se pliază pe realitatea din România”, a afirmat Dăncilă.

Tudorel Toader a spus că a fost adoptată OUG privind selecţia procurorului european.

"Mi se pare firească această cooperare consolidată, instituirea Parchetului European, pentru că fenomenul infracţional împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, din păcate, este un fenomen real şi în consecinţă activitatea juridică trebuie să aibă ca obiect prevenirea pe de-o parte, combaterea, pe de altă parte, a infracţionalităţii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene", a spus Toader.

El a menţionat că în prezent la cooperarea consolidată participă 22 de state.

Regulamentul a fost publicat la sfârşitul anului 2017, iar în trei ani trebuie ca Parchetul European să funcţioneze, a precizat el.

"Ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul a a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul şef european pentru că în privinţa alegerii procurorului şef european există o altă procedură, un alt regulament şi procedura este în curs de derulare. România trebuie să desemneze trei candidaţi pentru funcţia de procuror european", a explicat el, menţionând că cele trei propuneri trebuie trimise la Bruxelles, după o selecţie, până în 31 martie.

Termenul scurt justifică ordonanţa de urgenţă, a spus Toader, adăugând că selecţia o face Ministerul Justiţiei.

"Procedura de selecţie se va desfăşura la Ministerul Justiţiei, repet, şi nu la CSM sau în altă parte. Sigur, nici nu va fi desemnat, nominalizat de ministru direct fără această procedură prealabilă. Cine poate să candideze la această funcţie de procuror european din partea României (...) Poate candida un procuror, dar şi un judecător. Deci procurorul european poate fi un actual procuror sau judecător care va fi inclus în lista de trei, nu va fi desemnat, şi cel care va ocupa demnitatea de procuror european se va suspenda din exerciţiul demnităţii de procuror sau judecător naţional", a detaliat el.

Toader a spus că, după încetarea demnităţii de procuror european, magistratul va reveni pe funcţia pe care o ocupă în ţară în momentul selecţiei.

El a menţionat că într-o procedură ulterioară va fi selectată o altă categorie de procurori  - procuror european delegat, care îşi va desfăşura activitatea în ţară, cu deosebirea că acesta poate fi doar un procuror, care nu se va suspenda şi nu va merge la Luxemburg, ci îşi va desfăşura acitivitatea de magistrat în ţară, dar va soluţia cu prioritate cuaze de natura Parchetului European.

Toader a spus că OUG va fi publicată în Monitorul oficial şi va intra în vigoare, iar apoi în termen de cinci zile va fi declanşată procedura de selecţie a celor trei candidaţi, pentru a se încadra în termenul de 31 martie.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.