Emisarul nord-coreean pentru Statele Unite Kim Hyok Chol a sosit marţi la Beijing, de unde ar urma să plece în Vietnam, pentru a se întâlni cu omologul său american Stephen Biegun înaintea unui al doilea summit prevăzut săptămâna viitoare între Donald trump şi Kim Jong Un, potrivit agenţiei sud-coreene de ştirim Yonhap, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kim Hyok Chol a sosit în capitala chineză către ora locală 10.00 (4.00, ora României). El urma să ia un avion către Hanoi marţi.

Şeful de cabinet - de facto - al lui Kim Jong Un, Kim Chang Song s-a dus în urmă cu trei zile în capitala vietnameză pentru a discuta despre probleme de protocol şi de securitate cu echipa americană înaintea summitul prevăzut la 27 şi 28 februarie.

La începutul lunii, Kim Hyok Chol şi emisarul american pentru Coreea de Nord Stephen Biegun s-au întâlnit, într-o vizită de trei zile acestuia din urmă la Phenian, pentru a discuta despre ”denuclearizare”.

Biegun declara atunci că discuţiile au fost ”productive”, dar că mai este încă mult de lucru înainte de summit.

”Avem de făcut o muncă dură împreună cu RPDC (Republica Populară Democratică Coreea)”, declara Biegun. ”Sunt convins că dacă părţile rămân angajate putem face progrese reale”.

Potrivit Departamentului de Stat american, cele două părţi au evocat ”o denuclearizare completă, transformarea relaţiilor Statelor Unite/Coreea de Nord şi implementarea unei păci durabile în peninsula coreeană”.

Adjunctul lui Biegun, Alex Wong, se află deja în capitala vietnameză pentru a pregăti summitul.

Biegun urmează să se ducă şi el în Vietnam, pentru a relua dialogul cu Kim Hyok Chol.

În cadrul primei lor întâlniri, în iunie, în Singapore, Kim şi Trump au semnat o declaraţie vagă în favoarea ”denuclearizării peninsulei coreene”. Niciun progres nu a fost realizat de atunci, iar cele două părţi se ceartă pe tema înţelesului exact al acestui angajament.

Analişti apreciază că a doua întâlnire este necesar să conducă la un rezultat concret, pentru a evita să semene cu un episod de reality show şi să relanseze criza nuclară nord-coreeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.